Taraf de Haidouks revin in Bucuresti la pre-evenimentul International Romani Art Festival VI

 

IRAF isi anunta sosirea printr-un eveniment cu greutate care urmeaza sa aduca in fata publicului nu mai putin de 33 de artisti de renume international. Taraf de Haidouks (Romania, Clejani)- artistii care au dus folclorul romanesc autentic pe cele mai mari scene ale lumii, Vrelo (Serbia)- premianti ai renumitei competitii a BBC, The Next Big Thing si The Lemon Bucket Orkestra (Canada)- cel mai colorat grup balkan/klezmer/punk al Torontoului vor incinge spiritele balcanice in The Silver Church Club, miercuri 16 mai, incepand cu ora 21:00 pana spre dimineata.

 

 “Pentru cei care nu stiu inca ce e IRAF-ul, evenimentul din The Silver Church Club le va da multe motive sa il astepte cu nerabdare si sa-si marcheze datele de 7-10 iunie in calendar.  Taraf de Haidouks este intotdeuna un eveniment de senzatie, iar Vrelo si Lemon Bucket Orkestra, ambele aduse in premiera in Romania, completeaza perfect line-up-ul serii. Va fi eclectic, galagios, vibrant, surprinzator, sincer si plin de oameni frumosi care se intalnesc, se aduna si dau mai departe acel feeling colorat si liber specific IRAF. Va fi the friendship of a beautiful beginning!” – Emilia Paunescu, coproducator IRAF

 

TARAF DE HAIDOUKS

Inca de la lansarea primului lor album in 1991 si aparitia lor in cunoscuta productie a regizorului Tony Gatlif, Latcho Drom, TARAF DE HAÏDOUKS  s-a bucurat rapid de un success nemasurat,  cucerind toate scenele pe care au urcat, de la Tokyo la New York si impunandu-se ca un simbol de referinta in ceea ce priveste fabuloasa experienta  a muzicii rome.

Alaturi de numeroasele turnee globale ale trupei, Taraf de Haidouks se poate lauda cu o serie de colaborari interesante cum ar fi:  inregistrari si prestatii live alaturi de Kronos Quartet, colaborarea cu renumitul designer de moda Yohji Yamamoto pentru prezentarile acestuia din Paris si Tokyo, aparitii ecranizate alaturi de nume ca Jonny Depp si Christina Ricci in productia The Man Who Cried (la al carei soundtrack au si contribuit cu 5 piese) etc. In 2002 trupa castiga BBC World Music Award in cadrul sectiunii pe Europa si Orientul Mijlociu.

Fanul lor numarul 1, Jonny Depp, spune despre ei: “Pentru mine sunt un model prin modul in care abordeaza viata. Desi au trecut prin multe – si aici ma refer la rasismul impotriva romilor care dureaza de secole si inca exista si astazi- acesti oameni inca pot canta o muzica ce exprima cea mai intensa bucurie.  Au acest dar sa te faca sa te simti viu. Sunt unii dintre cei mai extraordinari oameni pe care i-am cunoscut”.

http://www.divanoprod.com/taraf/taraf-de-ha%C3%AFdouks-bio

 

VRELO

 

Tobe, bass si 6 voci feminine de exceptie care rup scena in 2. Vrelo este expresia nemaintalnitului si ecoul autenticitatii venit direct din inima Serbiei. Cine ar fi crezut ca doinele slave pot suna atat de bine intr-un soc alternativ? Vrelo stie sa cante traditia cu nerv. Muzica lor e impunatoare si imprevizibila ca o forta a naturii, cand blanda, inmuiata in soapte jazz si folk cand izbucnind in vuiete rock sau electro.

 

Formata in 1999, Vrelo s-a dezvoltat treptat pana sa ajunga la abordarea surprinzatoare pe care o propune in proiectul actual si care si-a castigat pe buna dreptate renumele atat in spatiu balcanic de acasa cat si in intreaga Europa. In 2007 castiga locul al doilea in renumita competitie a BBC, The Next Big Thing, fiind aleasa din peste 2500 de artisti din 88 de tari. Alaturi de alte materiale discografice de success lansate, Vrelo se poate lauda si cu includerea unei piese in compilatia BBC 20 BEST TRACKS FROM AROUND THE WORLD publicata in 2007.

 

Pe langa dezvoltarea proiectelor proprii, Vrelo s-a bucurat de colaborari cu artisti de talie mondiala cum ar fi cea cu Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra.  In vara lui 2003 Vrelo a contribuit la inregistrarea soundtrack-ului productiei “Life is a Miracle” a cunoscutului regizor, colaborarea cu Kusturica continuandu-se in 2007 cand grupul face parte din distributia operei punk a acestuia  “Time of the Gypsies”, jucata in Paris la Opera Bastille. Vrelo si Kusturica lucreaza impreuna cu success si in prezent, artistele fiind de multe ori invitate in concertele The No smoking Orchestra in jurul lumii.

 

www.vrelomusic.com

 

 

THE LEMON BUCKET ORKESTRA

 

Singura „Balkan-Klezmer-Gypsy-Party-Punk-Super –Band“ a Torontoului, asa cum se descriu artistii, The Lemon Bucket Orkestra s-a nascut la masa unui restaurant vietnamez de pe strada Yonge dintr-o discutie intre un acordeonist breton cu un scripcar ucrainian. In doar cateva luni, cvartetul initial a crescut intr-un band sanatos de nu mai putin de 14 artisti, castigandu-si reputatia ca una dintre cele mai explozive si petrecarete grupuri canadiene. Cu o componenta cosmopolita, aducand membrii din multe colturi ale lumii (Uncraina, Franta, Mexic, India, Olanda Portugalia, etc), LBO au un repertoriu la fel de pestrit, in muzica lor amestecandu-se acorduri din peste 10 tari est-europene.

www.lemonbucket.com

 

Pretul biletului este 25 lei si se poate achizitiona la data evenimentului incepand cu ora: 20:00.

 

International Romani Art Festival se va desfasura la Bucuresti in perioada 7 – 10 iunie. Recunoscut si premiat la nivel international, IRAF aduce in cele 4 zile ale sale peste 30 de activitati felurite, reunind in programul sau reprezentatii artistice si de mestesug din toate genurile si formele de la muzica, dans, teatru, film, fotografie, moda, lansari de carte, pana la prestatii stradale, targuri de mestesugari si activitati pentru persoanele private de libertate, la acestea adaugandu-se numeroase actiuni de informare si implicare sociala (sesiuni de informare, dezbateri, mese rotunde, workshopuri, etc) si activitati dedicate copiilor. Totul intr-un mediu multicultural, dinamic si surprinzator, care urmeaza sa aduca in fata publicului lucrari, reprezentatii, initiative si oameni de valoare din nu mai putin de 11 tari.

 

International Romani Art Festival este un eveniment organizat de Asociatia Culturala TURN, in colaborare cu BuBu Bookinghouse and Events.

 

Finantatori: Proiect Cultural Finantat de Administratia Fondului Cultural National, Open Society Foundations – prin contributia Arts and Culture Program of Budapest, Ministerul Culturii si Patrimoniului National si sub Decade of Roma Inclusion 2005 -2013.

 

Parteneri: Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Policy Center for Roma and Minorities, Romano ButiQ, ActiveWatch- Agentia de Monitorizare a Presei, ADIS – Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala, LEAP – Link Education and Practice, Institutul National Pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel”, ARDOR – Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica, AIPD – Asociatia pentru Integrarea Persoanelor cu Deficiente, Complexul National Muzeal Astra, Romawood – Cultural Association, Camera de Comert si Industrie EUROASIA, Green Hours, La Gazette, Aualeu Teatru de Garaj si Curte, KMDSZ, Retro Youth Hostel, SimpliCITY, Eventura, Hangar Hosting.

 

Parteneri media: Radio Guerrilla, 24 FUN, Oops Media, Kamikaze, Suplimentul de Cultura, Metalhead, Metropotam, Info Music, Veioza Arte, Metropotam.ro, Tillate, Bucharest Herald, Decat o Revista, Studentie.ro, Stiu Muzica. blogulu, Timisoara.ro, Anyplace, Arte si Meserii, b365, Best Event, Best Music, Hai la Concert, Hipmag, Hotcity, Hypstreet, I Concert, Mahmur, Music Chanel, Musicnights, Muzica Buna, no3, Parspartu, Port.ro, Sofresh, Tonight, Urban id, Urbo, Youmago, 9 am, Apropo.ro, Pubbing, Yuppy, Romanania Libera, Best Event,  Urban.ro.

 

Asociaţia Culturală TURN

About Post Author

Lasă un răspuns