Recunoscut drept unul dintre cei mai talentati compozitori si interpreti ai noii generatii, Havasi Balasz a cautat de-a lungul timpului sa inoveze in permanenta formula clasica a unui concert de pian prin imbinarea a numeroase stiluri si sonoritati diferite.

 

"Symphonic Red Concert Show” insumeaza toate aceste caracteristici, fiind o celebrare a diversitatii culturale, o dezlantuire de emotii si trairi intr-un captivant joc de sunet, lumina, culoare si imagine, totul stand sub semnul pasiunii pentru muzica si a fascinatiei lumii ce ne inconjoara inspirand neincetat artisti de pretutindeni.

 

Pret de mai bine de doua ore Sala Palatului din Bucuresti a parut neincapatoare pentru cei veniti sa vada spectacolul pianistului maghiar, acompaniat de numeroasa sa echipa de muzicieni – cantareti indieni traditionali, tobosari japonezi, cantareti de folk din Ungaria, un cor si muzicieni arabi.

 

Calatoria muzicala a inceput in aplauzele publicului cu "Lacrimosa”, una dintre cele mai cunoscute publicului, evocand la final cu mult umor imaginea copilului in varsta de patru ani, care nu ajungea la pedalele pianului, dar care, dupa 32 de ani a ajuns sa pretuiasca fiecare clipa petrecuta in fata pianului, atingand – ghidat de propria-i pasiune – recorduri incredibile.

 

Muzica, spune Havasi, este un minunat mijloc de comunicare si, petrecand mult timp in mansarda casei parintilor, compunand piese la pian, mult prea timid sa le arate acestora ceva, si-a dat seama ca muzica poate cel mai bine sa comunice sentimentele, deoarece prin muzica vorbim cu totii aceeasi limba, iar "The Unbending Tree” a stat marturie a modului in care sunetul poate sa poarte emotii nebanuite.
Dorindu-si inca de mic copil sa devina un star rock, cei 30 de ani de muzica clasica l-au ajutat sa inteleaga ca nu va parcurge acest drum, insa nu l-au facut sa renunte la acest vis, punand bazele unui proiect special, intitulat "Drum and Piano” : alaturi de Havasi a urcat pe scena un foarte bun prieten si un baterist talentat, Endi, pentru a interpreta piesa "Freedom”.

 

La finalul piesei, Havasi a declarat ca nu stie cum se aude, insa atunci cand interpreteaza se simte fantastic. Fiecare interventie a pianistului aducea un plus de emotie, de data aceasta insa motivul a fost si faptul ca a marturisit publicului, ca alaturi de el, undeva in sala, se afla si parintii lui, calatorind alaturi de el.

 

Dragostea lui ramane insa muzica clasica, iar cele trei solo-uri de pian, ne-au dus cu un pas in trecut, departe de zgomotosul secol XXI. Au urmat apoi "Terra Rossa", "Trinity River", "The Chase", "Infinity".

 

In spatele talentului pianistului si a celor peste 100 de muzicieni, in profunzimea acordurilor ce ii poarta semnatura, a existat un spectacol de imagini si lumini impresionant : fiecare clipa a show-ului fiind armonios insotita de jocul reflectoarelor si de misterul proiectiilor, ceea ce a facut ca intensitatea emotiilor sa nu fie un simplu cliseu estetic. Acordurile pianului lui Havasi au fost invaluite in culori vii, dezvaluind sentimente puternice chiar si in clipele de aparent calm – tehnica, virtuozitate si pasiune mai presus de orice : un spectacol exceptional, organizat de Amphitrion.

 

SETLIST "Symphonic Red Concert Show”: "Lacrimosa", "The Unbending Tree", "Generali", "Try to stop me", "Freedom", "Meander", "Dusty Road", "Walking in Paris", "Lovers of the Sun", "Terra Rossa", "Trinity River", "The Chase", "Infinity", "The Storm".
ENCORE : "Guiness Drum & Piano II”, "Generali”.

 

 

 

About Post Author

Lasă un răspuns