""a scară redusă" al internetului, pentru a elimina atacurile informatice la adresa ţării, scrie BBC.

Guvernul SUA va construi "un model la scară redusă" al internetului, pentru a elimina atacurile informatice la adresa ţării, scrie BBC.

Mai multe companii, printre care Lockheed Martin (din domeniul securităţii aeronautice), lucrează la un prototip al acestui "câmp de luptă virtual". Sistemul le va permite cercetătorilor să simuleze atacuri informatice din partea ţărilor inamice sau a hackerilor din SUA.




""

""

Departamentul de Apărare a alocat, până acum, peste 350 de milioane de euro pentru "replica internetului", numită The National Cyber Range. Proiectul este supravegheat de AgenÅ£ia pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (Darpa), care a coordonat ÅŸi cercetările care au dus la apariÅ£ia internetului.

Odată funcţional, noul proiect va permite testarea tehnologiilor defensive, cum ar fi noi reţele de securitate, dar şi, posibil, ofensive, scrie BBC.

Un "mini-internet controlabil" le va da ÅŸansa cercetătorilor să facă experimente mult mai rapid. "Ceea ce făceau până acum într-o săptămână, vor putea face într-o zi", spune Eric Mazzacone, purtător de cuvânt al Darpa.

Spre deosebire de internetul real, varianta "la scară redusă" poate fi ÅŸtearsă sau resetată între două teste, a explicat Mazzacone. El a precizat că o primă versiune a noii tehnologii va fi disponibilă în decursul acestui an.

Atacurile informatice ar putea deveni "acte de război"

SUA au crescut treptat, în ultimii ani, fondurile pentru proiectele legate de securitate. Acest lucru ÅŸi din cauza faptului că, în 2008, armata americană a fost Å£inta unui atac cibernetic foarte grav, în urma căruia reÅ£elele sale au fost infectate de un "vierme" numit "agent.btz".

De altfel, în mai 2009, preÅŸedintele Obama a declarat că atacurile informatice reprezintă una dintre "cele mai importante" ameninţări la adresa SUA.

De atunci ÅŸi până în prezent, guvernul său a reclamat de mai multe ori că ar fi fost Å£inta mai multor atacuri, provenite de pe alte continente. De altfel, inclusiv Lockheed Martin, firma pe care SUA au angajat-o să construiască "mini-internetul", a fost Å£inta unor atacuri, în mai 2011.

Un alt episod al luptei SUA contra atacurilor informatice s-a petrecut acum câteva săptămâni, când Pentagonul a declarat că vrea să catalogheze aceste atacuri drept "acte de război".

sursa: gandul


About Post Author

Lasă un răspuns