Populaţia feminină predomină în rândul populaţiei, la 100 de femei revenind 93 de bărbaţi.

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu aproape opt ani, speranţa de viaţă la naştere fiind de 77 de ani pentru femei şi 69,4 ani în cazul bărbaţilor.

Acest decalaj se explică prin nivelul mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă aptă de muncă, transmite IPN cu referire la Biroul Naţional de Statistică.

Femeile de 25-64 de ani au un nivel de instruire mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor.

Cel mai mare decalaj este înregistrat pentru nivelul superior de învăţământ: 23,4% femei şi 18,0% bărbaţi.

Bărbaţii părăsesc sistemul educaţional mai devreme comparativ cu femeile, în favoarea intrării pe piaţa forţei de muncă.

Ponderea femeilor în populaţia ocupată este, practic, egală cu cea a bărbaţilor şi se menţine pe parcursul ultimilor ani la acelaşi nivel: 50,5% bărbaţi şi 49,5% femei.

Rata de ocupare a femeilor depinde de mai mulţi factori, inclusiv dacă au sau nu copii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Femeile mai puţin se regăsesc în sectorul agricol, industrie şi construcţii, dar predomină în activităţi economice, precum comerţ, hoteluri şi restaurante, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială.

Femeile într-o măsură mai mare preferă activităţi salariate şi locuri de muncă formale. 69,7% din totalul femeilor ocupate sunt angajate în calitate de salariat.

La bărbaţi acest indicator este de 60,7%. În rândul non-salariaţilor, bărbaţii predomină în categoria lucrătorilor pe cont propriu, iar femeile – printre lucrătorii familiali neremuneraţi.

Femeile câştigă în medie cu 13% mai puţin ca bărbaţii. Exprimată în valoare numerică, discrepanţa constituie circa 813 lei.

Femeile în vârstă de 18 ani şi peste sunt mai dependente de plăţile sociale comparativ cu bărbaţii.

Circa 40 la sută din femei au drept sursă de venit pensiile, comparativ cu circa 29 la sută în cazul bărbaţilor.

Din totalul pensionari în anul 2018, 64,5% sunt femei.

sursa: adevarul

About Post Author

Lasă un răspuns