Sâmbătă 22 iunie 2013, de la ora 17, orga din sala de muzică a castelului va răsuna din nou după decenii de tăcere şi după o minuţioasă restaurare finanţată de ExcesMusic. 

Recitalul eveniment se înscrie în cadrul celei de-a treia ediţii a Stagiunii Sunetul Muzicii, eveniment organizat de Muzeul Naţional Peleş, ExcesMusic şi Radio Romania Cultural. 

Protagonist va fi Remus Henning. Acesta între anii 1989-1991 a urmat o specializare in muzica bisericeasca la Conservatorul Regal de Muzica din Regensburg (Germania). In perioada 1995-2000 a fost student la Facultatea de Muzica din Brasov (sectia orga, clasa maestrului Hans EckardSchlandt. In anul 2006 isi sustine masteratul in Interpretare Organistica la Conservatorul de Muzica din Paris – clasa maestrului Daniel Roth. Sustine anual concerte in tara si strainatate: Germania, Austria, Ungaria, Italia, Franta, Spania, Liban si Elvetia. Este castigator al numeroaselor premii: 1992 – premiul I la Concursul de interpretare organistica de la Viena; 1995 – premiul I pentru interpretarea muzicii baroce in München; 2000 – premiul I la Concursul International de Orga Paris; 2002 – premiul de onoare pentru cea mai buna interpretare moderna la Festivalul International de Muzica din Italia; 2006 – premiul de onoare si trofeul „Omul de Aur“ la Festivalul de Orga de la Alma-Ata – Kasakhstan. Din anul 2012, este protagonistul productiei “Orgi istorice din Romania (5 albume)”, inregistrand deja primul CD cu orgile transilvanene din Cisnadie. 

Orga Castelului Peles a fost construită in anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numărul acestei lucrări atestă importanta instrumentului regal. Este vorba de un instrument cu o dispozitie romantică, registrele fiind dispuse pe două manuale si pedalier. Acest instrument este înzestrat cu o tractură pneumatică, tubulatura se afla intr-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se află intr-o nisă intre două incăperi si poate fi cântat din două console. În arhive există câteva poze cu regina Elisabeta la orgă si George Enescu la vioară. Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tânărului muzician pentru orgă. Regina Elisabeta a primit la vârsta de 12 ani lectii de orgă de la organistul, pianistul si compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete in castelul Monrepos la Neuwied. 

Pe 22 iunie, de la ora 17, Remus Henning va interpreta creaţii de: Claude Balbastre, Antonin Dvorak, Louis Vierne şi Johann Sebastian Bach. 

Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută de la Muzeul Naţional Peleş, tel. 0244310 918, interior 129 – secţia Relaţii publice sau completând un formular pe site-ul http://peles.ro/concertul-sunetul-muzicii-ii-editia-a-iv-a/ 

Programul complet al stagiunii pe: 
http://stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com 

Parteneri: Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin Programul “Oportunităţi la tine acasă” şi Asociaţia Cultural Sportivă Pro Valores.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Port.ro, Observator cultural, Senso TV, Tango, onlinegallery.ro, muzicabuna.ro. 

Mai multe detalii: http://stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com/

Lasă un răspuns