Un număr de 30 de spectacole din cinci ţări – Germania, Rusia, Israel, Bulgaria şi România – vor putea fi văzute la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „FEST(in) pe Bulevard”, care va avea loc în perioada 11 – 20 octombrie în mai multe spaţii din Capitală.

„Avem patru ţări participante – Israel, Germania, Bulgaria şi Federaţia Rusă – şi zece oraşe din ţară – Arad, Brăila, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Piteşti, Ploieşti, Satu Mare, Târgovişte şi Bucureşti, cu 30 de spectacole”, a afirmat managerul Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ediţia din acest an se va desfăşura sub tema „Criza feminităţii”, a mai spus Marinela Ţepuş.

„Vreau să vă explic ce înseamnă în conceptul nostru ‘Criza feminităţii’, pentru că, da, am pornit de la caragialeianul ‘Zoe! Fii bărbată!’ şi am ajuns în acest an la formula ‘Zoe! Fii bărbat!’. Ce înseamnă pentru noi asta: înseamnă că avem spectacole care vorbesc despre condiţia femeii după feminism, a femeilor de carieră (…). Nu ştiu şi vreau să aflăm dacă sunt mai fericite”, a afirmat managerul Teatrului Nottara, precizând că la ediţia din acest an vor fi prezentate 12 spectacole pe această temă.

Marinela Ţepuş a amintit în cadrul conferinţei de presă că pentru ediţia din acest an a festivalului bugetul a fost zero, iar subvenţia de la PMB pentru festival „este, în continuare, zero” şi a dorit să mulţumească teatrelor care s-au înscris pentru selecţie.

„Faptul că majoritatea teatrelor la care am apelat au răspuns într-un timp extrem de scurt, transmiţându-ne propunerile pentru această ediţie şi acceptând să ia parte la festivalul nostru în condiţii de turneu – condiţii de turneu înseamnă că organizatorii se obligă să pună la dispoziţia participanţilor spaţiul de joc, să corde sprijin logistic, să promoveze spectacolele şi să acorde contravaloarea biletelor vândute, urmând ca toate cheltuielile de deplasare să fie suportate de teatrele participante – e impresionant şi mă face să cred că încă mai există prietenie profesională”, a afirmat managerul Teatrului Nottara, adăugând că ediţia aceasta „este o ediţie de suflet”.

Cea de-a VII-a ediţie a festivalului va cuprinde secţiunile „Criza feminităţii”, „Bulevardul Comediei”, „Premiere în FEST(in)”, „Invitaţi speciali”, „Vedeta de lângă tine”, „Spectacole-lectură”, „In memoriam” – secţiune dedicată unor personalităţi teatrale dispărute care au avut o contribuţie importantă la evoluţia teatrului românesc şi, pe 20 şi 21 noiembrie, „Multi Art EXIT”.

Juriul secţiunii competitive „Criza feminităţii” îi va avea în componenţă pe actorul Emil Boroghină, criticii de teatru Claudiu Groza, Irina Ionescu, Doina Modola şi Oltiţa Cântec – preşedintele AICT.RO. De asemenea, la secţiunea „Bulevardul Comediei”, juriul va fi alcătuit din cinci membri aleşi din public.

Selecţia spectacolelor a fost realizată, pentru teatrele din România, de Marinela Ţepuş (teatrolog) şi, pentru teatrele din străinătate, de Narcisa Mocanu (curator teatral).

„Anul acesta a fost o situaţie cu totul şi cu totul specială, pentru că demarasem discuţiile cu companiile internaţionale încă de anul trecut şi a fost un moment de cumpănă când am aflat că resursele financiare sunt tot mai puţine către deloc. Şi am fost plăcut surprinsă, dând vestea imposibilităţii de a mai putea să dezvoltăm dimensiunea internaţională a acestui festival, să primesc un feedback extraordinar din partea companiilor străine. S-au mobilizat cu toţii la nivel local şi au reuşit să strângă fonduri”, a declarat Narcisa Mocanu.

În deschiderea evenimentului, va fi prezentat, în premieră în festival, spectacolul „Cum vă place”, de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu, producţie a teatrului gazdă.

Festivalul conţine şi o serie de evenimente conexe – colocvii, discuţii cu publicul după reprezentaţii, evenimente stradale, lansări de carte, expoziţii de fotografie de teatru, întâlnirile AICT.RO, aniversări ale unor personalităţi teatrale.

Spectacolele şi evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Teatrul Evreiesc de Stat, Unteatru, Sala Rapsodia, Institutul Balassi.

About Post Author

Lasă un răspuns