Simbolul Apple, celebrul mar muscat, ascunde mai multe semnificaţii, legate de Isaak Newton, homosexualitate si fructul din care a muscat Alba-ca-Zapada.

Marul reprezentand simbolul companiei Apple este recunoscut in lumea intreaga. Insa, pentru ceea ce reprezinta el, exista atat varianta oficiala, cat si cea care tine de legenda.

Primul logo Apple a fost creat in 1976, de Steve Jobs si Ron Wayne. Desenul care il infatisa pe Isaac Newton stand sub un mar, cu un fruct deasupra capului a fost inspirat de un citat al poetului britanic William Wordsworth (apare si el in sigla): "Newton… a mind forever voyaging through strange seas of thought" ("Newton… o minte mereu in calatorie prin ciudatele mari ale gandirii").
Pentru ca a considerat ca desenul contine prea multe detalii pentru a putea fi reprodus cu usurinta pe toate produsele Apple, Jobs l-a angajat pe Rob Janoff pentru a regandi sigla.

Acesta din urma a creat un logo mult mai simplu, dar plin de semnificatii: un mar muscat, colorat – pe orizontala – in culorile curcubeului. Marul ar fi trimis la descoperirea gravitatiei si la separarea spectrului luminos de Newton. Prin culori, Jobs dorea sa "umanizeze" compania, iar dungile sugerau ca Apple crease primul computer care putea reproduce imagini colorate.

 

Legenda, insa, are cu totul alte explicatii pentru logo-ul Apple. Autoarea Sadie Plant scrie in cartea "Zeroes + Ones: Digital Women and the New Technoculture" (1997) ca sigla este un omagiu adus homosexualului Alan Turing, unul din parintii computerului modern, care s-a sinucis muscand dintr-un mar injectat cu cianura.

In 1954, langa corpul sau neinsufletit a fost gasit un mar muscat. Fructul nu a fost analizat in laborator si s-a speculat ca Turing otravise marul intentionat si apoi muscase din el, reeditand secventa sa favorita din "Alba-ca-Zapada".

Dupa moartea lui Steve Jobs, simbolul Apple a fost intalnit in mediile de socializare putin modificat de un student, sub forma unei iluzii optice, in cinstea fauritorului companiei – muscatura reprezinta totodata o imagine cu profilul lui Steve Jobs.

 

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns