Editura Humanitas Fiction publică în curând, în colecÅ£ia Raftul Denisei, un nou roman al scriitoarei australience Kate Morton.

"Kate

A avut ÅŸansa ca primul ei roman, "Casa de la Riverton", – publicat de Humanitas Fiction în 2009 – să fie tradus în peste 30 de ţări ÅŸi desemnat de "Sunday Times" drept cea mai bine vândută carte a anului 2007 în Marea Britanie ÅŸi de "New York Times" drept cea mai bine vândută carte a anului 2008 în Statele Unite ale Americii. Iar Kate Morton a reuÅŸit să repete experienÅ£a ÅŸi cu cel de-al doilea roman, "Grădina uitată".

Cartea care va apărea la Humanitas Fiction a ajuns pe primul loc în topul bestsellerurilor din Australia ÅŸi a fost desemnat de "Sunday Times" drept cea mai bine vândută carte a anului în Marea Britanie. "În noaptea în care împlineÅŸte 21 de ani, Nell află un secret care îi va schimba definitiv viaÅ£a. Peste câteva zeci de ani, ea porneÅŸte în căutarea adevăratei sale identităţi, într-o călătorie care are drept punct final un conac ciudat, despre care se crede că ar fi bântuit, Blackhurst, cândva proprietatea familiei aristocrate Mountrachet", promite sinopsisul.

POVESTEA UNUI GEAMANTAN

Fragment din volum

"Cassandra a îngenuncheat ÅŸi a ridicat colÅ£ul cuverturii, uitându- se sub pat. Era un geamantan micuÅ£ ÅŸi vechi. Capacul era întredeschis ÅŸi înăuntru se zăreau niÅŸte hârtii, o pânză albă ÅŸi o panglică albastră. S-a simÅ£it dintr-odată îmboldită de dorinÅ£a de a vedea tot ce e acolo, chiar dacă aceasta însemna să încalce regulile lui Nell.

Cu inima zbătându-i-se în piept, trase geamantanaÅŸul afară ÅŸi-i propti capacul de marginea patului, uitându-se înăuntru. O perie, veche ÅŸi desigur valoroasă, cu un mic cap de leopard pe ea – simbol al Londrei – gravat lângă păr. O rochiţă albă, tare frumoasă, ca rochiile acelea de pe vremuri cum Cassandra nici nu văzuse ÅŸi nici nu avusese vreodată ÅŸi la vederea căreia fetele de la ÅŸcoală s-ar fi prăpădit râs. Un teanc de hârtii legate cu o panglică bleu deschis. A tras de fundă ÅŸi-a dat-o la o parte să vadă ce era dedesubt.

O imagine, un crochiu în albnegru. O femeie frumoasă, cum nu mai văzuse niciodată, sub o boltă de verdeaţă. Ba nu, nu era o boltă, ci mai degrabă o intrare acoperită de frunze, ce dădea spre un tunel de copaci. Un labirint… cuvântul ciudat îi veni brusc în minte fără să se gândească prea mult. Nenumărate linioare negre se împleteau ca vrăjite alcătuind desenul, iar Cassandra se întreba cum ar fi să poÅ£i crea aÅŸa ceva. Imaginea îi era oarecum cunoscută ÅŸi nu-ÅŸi dădea seama de unde o ÅŸtia. Apoi îÅŸi dădu seama că femeia semăna cu un personaj dintr-o carte de copii.

O ilustraÅ£ie dintr-o carte de poveÅŸti de demult, cu fecioara care se preface în prinÅ£esă când Făt-Frumos o zăreÅŸte în hainele ei ponosite. Puse desenul pe jos, lângă ea, ÅŸi se uită mai departe la teancul de hârtii. Plicuri cu scrisori ÅŸi un carneÅ£el cu pagini liniate acoperite de un scris lunguieÅ£ ÅŸi înflorat. O fi fost în vreo limbă străină, căci nu-l putea citi. La fund, acoperită de tot felul de broÅŸuri ÅŸi pagini rupte de revistă, o fotografie cu un bărbat, o femeie ÅŸi o fetiţă cu cozi lungi. Habar n-avea cine sunt. Sub carneÅ£el a găsit o carte de poveÅŸti. Avea coperta verde, cartonată, cu titlul scris cu litere aurii: PoveÅŸti fermecate pentru fete ÅŸi băieÅ£i de Eliza Makepeace. Cassandra repetă numele autoarei, încântată de rezonanÅ£a lui misterioasă.

Deschise cartea ÅŸi dădu de chipul unei zâne care se ivea dintr- un cuib de pasăre, cu părul lung, încununat de o diademă de stele, cu aripi lungi, străvezii. Uitându-se mai atent, îÅŸi dădu seama că semăna cu femeia din desen. Iar în jurul cuibului stătea scris cu litere înflorate: «Autoarea ta, domniÅŸoara Makepeace ». A întors emoÅ£ionată pagina la prima poveste, zburătăcind o molie de hârtie".

 

sursa: evz


Lasă un răspuns