Scorpions este una dintre cele mai renumite și consacrate trupe hard rock/heavy metal din Germania.

    De-a lungul carierei, care durează de mai bine de 50 de ani(53 de la infiintare, 45 ani de la primul turneu), trupa a vândut peste 70 de milioane de albume.

    S-a făcut cunoscută mai ales prin hituri ca ”Wind Of Change”, ”Send Me An Angel”, ”Rhythm of love”, ”Rock You Like A Hurricane” sau ”Still Loving You”.

 




    Ca mulți adolescenți născuți în Germania postbelică, Klaus Meine și Rudolf Schenker au fost impresionați de stilul rock’n’roll, exportat din SUA în Europa mai ales de Elvis Presley.

    Datorită unor familii cu dare de mână, Klaus Meine și Rudolf Schenker se aflau în cluburile din Germania alături de formațiile lor încă din 1965.

    În 1965, Rudolf Schenker a înființat la Hanovra trupa Scorpions.

 


    În anul 1970, Klaus Meine și fratele mai mare al lui Rudolf Schenker, Michael, au trecut de la trupa Copernicus la Scorpions.

    Din acel moment, Klaus și Rudolf au pus bazele unei prietenii care s-a păstrat până în prezent.

    Chiar de la început, trupa Scorpions a vrut să intre în competiție cu cele mai mari trupe rock, deci Klaus Meine a scris versurile pieselor în limba engleză.

    Odată cu lansarea albumului ”Lonesome Crow” în 1972, Scorpions a început să cânte în deschiderea unor trupe ca Rory Gallagher, Uriah Heep sau UFO.

    Motorul trupei este de la început Rudolf Schenker, care din 1965 a visat că „odată și odată Scorpions va ajunge una din cele mai mari trupe rock din lume”, vis care avea să se îndeplinească doar câțiva ani mai târziu.

    Același țel l-a avut mai apoi fiecare membru al trupei.

    Michael Schenker a plecat în 1973 la UFO, înființând în 1976 MSG (Michael Schenker Group).

    Locul său a fost luat imediat de Ulrich Roth.

    În 1973, trupa Scorpions a plecat în primul turneu european, împreună cu cei de la Sweet.

    Albumul „Fly To The Rainbow”, lansat în 1974, cuprinde piese hard rock, cea mai cunoscută fiind „Speedy’s Coming”.

 




    Începând din 1974, Scorpions concertează frecvent în alte state europene — Franța, Spania sau țările Benelux.

    Acest album a fost considerat de mulți fani drept primul album datorită melodiilor rock, melodii care nu se regăseau pe „Lonesome Crow”.

    Alte melodii importante de pe „Fly To The Rainbow”: ”This Is My Song” și ”They Need A Million”.

    Începând cu al treilea album, „In Trance”, apărut în 1975, Scorpions lucrează cu producătorul de renume internațional Dieter Dierks.

    În același an, Scorpions organizează un turneu prin Europa împreună cu trupa Kiss, ca headlineri.

    Încă de la primul turneu prin Marea Britanie Scorpions concertează în legendarul Cavern Club din Liverpool, fiind astfel recunoscuți de rockerii britanici.

    Punctul culminant al turneului în Marea Britanie îl constituie concertele din legendarul club londonez Marquee.

    Printre piesele importante de pe „In Trance” se numără ”Top Of The Bill” sau ”Life’s Like A River”.

 




    Al patrulea album, „Virgin Killer”, lansat în 1976, primește în Germania premiul pentru „Cel mai bun album” iar în Japonia a primit Discul de Aur.

    Alte melodii de succes de pe „Virgin Killer”: ”Pictured Life”, ”Hell Cat” și ”Catch Your Train”.

 




    Al cincilea album, „Taken By Force”, a apărut în 1977.

    Începând cu acest album, Scorpions a schimbat bateristul, locul lui Rudy Lenners fiind luat de Herman Rarebell.

    Cu un an înainte Scorpions schimbase și basistul, Francis Buchholz intrând în trupă.

    După ce Scorpions a cucerit, rând pe rând, țări din Europa Occidentală, în 1978 și-a făcut debutul în afara Europei.

    În aprilie 1978, organizează un turneu în Japonia, în urma nenumăratelor cereri primite din partea fanilor din Țara Soarelui-Răsare.

    Aici au simțit pentru prima dată cum este să fii star. Deși avionul a aterizat în jurul orei 12 noaptea pe aeroportul din Tokyo, 1.000 de fani așteptau cu nerăbdare să le smulgă un autograf. Tot aici, Scorpions scot un album live cu melodii din concerte.

    Albumul ”Tokyo Tapes” este și în prezent unul dintre cele mai de succes „insider-tips” din istoria muzicii rock.

    La întoarcerea în Germania, mai mulți fani americani le-au scris întrebându-i dacă au ceva împotriva SUA, deoarece cântă peste tot în lume doar în SUA, nu.

    La întoarcerea din Japonia, Ulrich Roth părăsește trupa, însă locul său este luat de chitaristul de care Scorpions avea nevoie: un puști de 23 de ani din Hanovra, Matthias Jabs.

    Astfel, Scorpions a ajuns la cea mai bună componență pe care a avut-o vreodată: Klaus Meine — vocalist, Rudolf Schenker — chitară ritmică, Matthias Jabs — lead guitar, Francis Buchholz — chitară bass și Herman Rarebell — baterie.

    În 1979, respectând cererea fanilor, Scorpions a cântat în SUA în deschiderea unor trupe ca Aerosmith, Ted Nudgent sau AC/DC.

    Prima dată când a concertat în SUA a fost la festivalul de la Cleveland unde erau programați să cânte 30 de minute, însă recitalul s-a prelungit.

    Astfel, se anunța un viitor strălucit pentru Scorpions în State, cu prilejul lansării următoarelor albume.

    Piese importante de pe albumul „Lovedrive”: ”Holiday” (una dintre cele mai frumoase balade), ”Always Somewhere” și monumentala piesă instrumentală ”Coast To Coast”.

 




    Următorul album, ”Animal Magnetism”, lansat în 1980, urmărea instalarea Scorpions ca headlineri în Statele Unite, dar în timpul înregistrărilor solistul Klaus Meine și-a pierdut vocea.

    Aceasta a fost cea mai neagră oră din istoria de peste 40 de ani a trupei.

    Cu toate acestea, cu ajutorul unui ORL-ist de la Orchestra din Viena, Klaus Meine și-a recăpătat vocea, făcând astfel posibilă lansarea albumului.

    Între cele mai cunoscute piese de pe „Animal Magnetsim” se află ”The Zoo”, ”Make It Real”, ”Animal Magnestism”.

    După ce startul în SUA ca headlineri a fost anulat și cei de la Scorpions și-au dat seama că au nevoie de melodii mai heavy, în 1982, trupa lansează albumul „Blackout”.

    Acest album este al contrastelor, cu melodii heavy metal — cum ar fi ”Blackout”, ”Dynamite”, ”China White” sau ”No One Like You” — precum și cu balade — ”When The Smoke Is Going Down”.

 




    La lansarea albumului în SUA, fanii au cerut organizarea unui turneu în State.

    Scorpions s-au conformat și între aprilie 1982 și ianuarie 1983 au concertat de-a lungul și de-a latul SUA.

    Concertele de aici au culminat cu prezența ca headlineri la U.S. Festival din San Bernardino, California, în iulie 1983.

    Componența Scorpions la finalul U.S. Festival 1983 era: Matthias Jabs, Herman Rarebell, Klaus Meine, Francis Buchholz și Rudolf Schenker.

    Piese ca ”Blackout” sau ”Dynamite” se auzeau în fiecare magazin de muzică din Statele Unite.

 




    Scorpions nu au concertat ca headlineri la concerte mari doar în SUA, ci au fost headlineri la concertul Super Rock Japan-Tokyo 1984.

    Au urmat trei concerte la Madison Square Garden din New York, în 20, 21 și 23 mai 1984, care au avut loc cu casa închisă și tot aici a fost lansat al 10-lea album al trupei, „Love At First Sting”, titlul fiind o modificare a expresiei ”Love at first sight” (dragoste la prima vedere).

    Sting (înțepătură) face trimitere la înțepătura scorpionului. Albumul se dovedește a fi de mai mare succes decât cel care l-a precedat.

    Scorpions pleacă într-un turneu care va dura doi ani.

    Concertând din nou în SUA, punctul culminant al concertelor din America de Sud îl constituie prezența în calitate de headlineri la prima ediție a celui mai mare concert rock din istorie: Rock in Rio ’85.

    La finalul concertului, trupa nu mai cântă ”Rock You Like A Hurricane” ci vine cu o surpirză: o melodie nemaicântată până atunci, ”Still Loving You”, care îi face pe cei 500.000 de oameni de pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro să aplaude și timp de 10 minute să scandeze „Scorpions”.

    Rockerii concertează mai departe prin lume, iar în 26 august 1986 devin prima trupă hard-rock/heavy metal care concertează în blocul comunist, la Budapesta, cu piese de pe „Love At First Sting” — ”Bad Boys Running Wild”, ”Rock You Like A Hurricane”, ”Big City Nights”, ”Coming Home” și balada care în 1985 a devenit imnul rock al lumii, ”Still Loving You”.

 




    După ce a cucerit SUA la mijlocul anilor ’80, pentru Scorpions a apărut o nouă provocare: concertele de dincolo de Cortina de Fier.

    Cu toate că în 1986 au concertat în Ungaria și au încercat de nenumărate ori să susțină concerte în Germania Democrată (R.D.G.), autoritățile de la Berlin nu au dat voie trupei să cânte în RDG.

    A venit însă o propunere din partea URSS: Scorpions să concerteze în martie 1988 de cinci ori la Leningrad (Sankt Petersburg) și de cinci ori la Moscova.

    Nu au stat mult pe gânduri, dar înainte de plecarea în URSS, concertele de la Moscova s-au anulat pe motivul unei răscoale a rockerilor sovietici de 1 mai.

    Cu toate acestea, Scorpions a mers în Uniunea Sovietică și a susținut 10 concerte la Leningrad.

    Cele 600.000 de bilete la cele 10 concerte s-au epuizat în câteva ore, iar pe 17 aprilie 1988 ei devin prima trupă hard-rock/heavy metal care a concertat în Uniunea Sovietică.

    La concerte au venit chiar și fani din Siberia, iar după ce concertele de la Leningrad au decurs fără cusur, autoritățile sovietice au dat undă verde organizării, un an mai târziu (1989), a festivalului „Moscow Music Peace Festival”.

    În august ’89, Scorpions și alte trupe rock sosesc la Moscova, unde 260.000 de fani sovietici își trăiesc Woodstock-ul în august 1989 pe parcursul Moscow Music Peace Festival.

    La întoarcerea în Hanovra, solistul Klaus Meine compune „Wind of Change”, smash-hitul Scorpions, care alături de ”Still Loving You” este cea mai cunoscută piesă a lor.

 




    Klaus Meine spunea: „În septembrie am venit acasă, în octombrie a apărut ‘Wind of Change’, iar în noiembrie a căzut zidul Berlinului.

    Mulți au crezut că ‘Wind of Change’ a apărut după căderea zidului, dar a apărut înainte”.

    După despărțirea de producătorul Dieter Dierks în 1989, Scorpions au dorit să producă singuri un album.

    Nimeni însă nu se aștepta la un așa mare succes.

    În aprilie 1990, Scorpions lansează albumul „Crazy World”, album care conținea și ”Wind of Change”. Scorpions începe turneul care va dura doi ani.

    În 1991, Scorpions lansează versiuni în limbile rusă și spaniolă, facându-se iubiți de fanii din America de Sud, dar mai mare succes a avut versiunea în limba rusă.

    Scorpions câștigă un „fan” important: ultimul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov.

    În 1991, Scorpions sunt invitați la o discuție cu Mihail Gorbaciov în Kremlin.

    După un turneu la finele căruia au câștigat un nou Disc de Platină și au vândut peste 25 de milioane de albume, basistul care i-a însoțit timp de 18 ani, Francis Buchholz, se retrage din trupă.

    Între piesele celebre de pe albumul „Crazy World” se află ”Wind of Change”, ”Tease Me Please Me”, ”Send Me An Angel” (baladă acustică), ”Kicks After Six”, ”Hit Between The Eyes”, ”Lust or Love”.

 




    După ce s-au despărțit de Francis Buchholz, Scorpions au căutat un basist, iar la recomandarea lui Herman Rarebell l-au luat în trupă pe germanul Ralph Rieckermann.

    După ”Crazy World Tour”, Scorpions scot primul album în altă componență decât aceea care i-a făcut cunoscuți în toată lumea.

    A urmat un turneu care a durat un an, mai bine zis o prelungire a ”Crazy World Tour” (1990-1992), iar cel mai important concert a fost cel de la Mexico City, unde pe stadionul Azteca au cântat în fața a 85.000 de oameni.

    La 21 septembrie 1993, Scorpions concertează la București pe stadionul Dinamo.

    După ce turneul s-a încheiat și Scorpions a scos albumul „Live Bites” cu melodii din diferite concerte, Herman Rarebell lasă tobele pentru a deschide o casă de înregistrări la Monte Carlo, Monaco.

    În locul său vine americanul James Kottak.

    Acesta a susținut primul său concert cu Scorpions în Germania, la Bremershaven, la doar trei săptămâni după ce a intrat în trupă.

    Este lansat albumul ”Pure Instinct”, care include balade frumoase dar și multe hit-uri rock, cel mai cunoscut fiind „But The Best For You”.

    Din anul 1995, Filarmonica din Berlin a căutat o trupă rock alături de care să organizeze un crossing-over între muzică de orchestră și melodii ale unei trupe hard rock.

    Acea trupă pe care o căutau s-a dovedit a fi Scorpions.

    Rockerii au acceptat imediat acest angajament iar la finalul Expo 2000 din Hanovra, Scorpions și Berliner Philarmoniker au organizat două concerte, care au avut loc cu casa închisă.

    Piesele cântate au fost toate marca Scorpions, iar muzica pentru orchestră a fost scrisă de compozitorul austriac Christian Kolonovits.

    Alături de Christian Kolonovits și de alți prieteni ai „scorpionilor”, printre care românca Ariana Arcu, Scorpions a susținut concerte unplugged în mănăstirea Convento do Beato din Lisabona, Portugalia.

    După ce în 2002 au organizat World Living Tour și după ce au reușit să concerteze în Piața Roșie din Moscova, Scorpions au schimbat din nou basistul; în locul lui Ralph Rieckermann a venit polonezul Paweł Mšciwoda.

    Astfel, au ajuns la componența actuală: Klaus Meine (vocal), Rudolf Schenker (chitară ritmică), Matthias Jabs (lead-guitar), James Kottak (baterie) și Paweł Mšciwoda (chitară bass).

    Odată cu lansarea albumului ”Unbreakable” (2004), fanii Scorpions au adus trupa din nou pe primul loc în topuri, deoarece Scorpions nu a mai scos un album „pure rock” din 1993. Astfel, Scorpions s-a declarat… Unbreakable.

    Un alt punct de referință în istoria trupei a fost prezența ca headlineri la cel mai mare festival rock al lumii: Wacken Open Air din 2006.

    După un turneu prin lume care a durat doi ani, Scorpions a lansat în 2007 albumul „Humanity: Hour 1” și a început Humanity Tour în iunie 2007 în SUA, iar pe parcursul turneului, care a durat doi ani și jumătate, a concertat în 10 noiembrie 2007 la Sibiu, iar în 23 octombrie 2008, la Craiova.

    În aprilie 2008, Scorpions a organizat un nou turneu în Rusia, care a continuat în Spania, Polonia, Finlanda, SUA, Brazilia, Turcia, Franța și în țările Baltice.

    Turneul s-a încheiat în noiembrie 2009 cu concertul acustic de la Estoril, Portugalia.

    Chitaristul Rudolf Schenker spunea, înaintea începerii turneului: „Având în vedere că turneul va începe la Los Angeles, locul unde a început și Crazy World Tour, sperăm să avem același succes și cu Humanity Tour”.

 




    Încă de la începutul anului 2009, trupa Scorpions anunțase oficial că dorește să scoată pe piață un nou album.

    Acest fapt fiind imposibil în anul 2009, din cauza programului încărcat al trupei, la începutul anului 2010 fanii au primit o veste bună și una rea.

    Vestea bună a fost că un nou album, „Sting in the Tail” va fi lansat în luna martie, dar în același timp, fanii au primit o veste proastă: acesta avea să fie ultimul album lansat de trupă, membrii ei hotărând că a venit vremea să pună punct unei cariere de aproape 50 de ani.

    Totuși, rockerii au promis fanilor că vor efectua un turneu ce va dura cel puțin trei ani (acest fapt nu s-a mai întâmplat din 1984) și că vor concerta în cât mai multe țări cu putință.

    Precedentul turneu al Scorpions a început pe 15 martie 2010 la Praga, iar de-a lungul anului 2010 trupa a susținut un turneu în Germania (Leipzig, München, Frankfurt, Berlin, Zwickau, Hannover și Stuttgart), urmat de o serie de trei concerte în Franța (Paris, Liévin și Strasbourg), trei concerte în Grecia (Ioannia, Thessaloniki și Patras) iar începând din luna iunie până în octombrie, a susținut un turneu în State.

    Albumul „Sting in the Tail” conține, la fel ca și precedentele, atât melodii hard-rock („Sting in the Tail”, „Raised on Rock”, „Turn You On”), cât și balade („Sly”, „Lorelei” sau „The Good Die Young”).

    Și totuși, deși păreau că nu o vor mai face, în 2011, ”Scorpionii” revin cu un album intitulat ”Comeblack”, urmat în 2013 de un Unplugged-MTV.

    În 2015, trupa lansează ”Return to forever”, al 26-lea album oficial din discografie, un prim-extras pe single fiind ”Eyes of the storm”.

    În prezent, trupa se află în plin turneu ” 2017-2018 Crazy World Tour”.

    Încă o dată, vântul schimbării se va auzi la București, pe 12 iunie, la Romexpo, în cadrul unui concert de colecție al legendarei trupe germane Scorpions, din cadrul Crazy World Tour, adus în România de Events (www.events.ro).

 


About Post Author

Lasă un răspuns