Producţia braziliană „Pacificado”, regizată de americanul Paxton Winters, a fost desemnată, sâmbătă seară, cel mai bun film la gala celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de la San Sebastián.

Lungmetrajul, care va fi distribuit la nivel mondial de 20th Century Fox, este primul film brazilian care câştigă Concha de Oro (Scoica de Aur) în istoria festivalului.

Darren Aronofsky, Paula Linhares, Marcos Tellechea, Lisa Muskat şi Winters sunt producătorii filmului a cărui acţiune are loc în favele. Pe lângă marele trofeu al festivalului, „Pacificado” s-a impus la două categorii: „cel mai bun actor” (Bukassa Kabengele) şi „cea mai bună imagine” (Laura Merians).

Palmaresul de anul acesta al festivalului a fost anunţat de actriţa Natalia de Molina şi de jurnalistul Edurne Ormazabal.

La categoria „cel mai bun regizor” au fost desemnaţi câştigători Aitor Arregi, Jon Garaño şi Jose Mari Goenaga, pentru „La trinchera infinita” (Spania), care s-a impus şi la categoria „cel mai bun scenariu” (Luiso Berdejo şi Jose Mari Goenaga).

Greta Fernández şi Nina Hoss, protagonistele filmelor „La hija de un ladrón” (Spania) şi „Das Vorspiel” (Germania, Franţa), au câştigat ex aequo Concha de Plata (Scoica de Argint) pentru interpretare feminină.

Premiul special al juriului a ajuns la „Proxima” (Franţa, Germania), de Alice Winocour. Filmul a fost apreciat pentru „ambiţia sa estetică” pentru că „transformă o dramă de explorare a spaţiului într-o explorare a maternităţii”.

Pelicule semnate de Alejandro Amenábar, James Franco, Guillaume Nicloux şi Belén Funes s-au numărat între cele 17 lungmetrajele incluse în competiţia oficială.

Juriul competiţiei oficiale a fost condus de cineastul irlandez Neil Jordan şi alcătuit din actriţele Barbara Lennie şi Mercedes Morán, producătorii Pablo Cruz şi Katriel Schori şi directorul de imagine Lisabi Fridell.

Ei au acordat premiul pentru cel mai bun film (care revine producătorului), cel mai bun regizor, cea mai bună actriţă, cel mai bun actor, cea mai bună imagine şi cel mai bun scenariu, dar şi un premiu special.

Festivalul de la San Sebastián 2019 a fost deschis, pe 20 septembrie, cu proiecţia lungmetrajului „Blackbird”, un remake al filmului de limbă daneză „Silent Heart/ Stille hjerte” (2014), în care joacă Kate Winslet, Susan Sarandon şi Mia Wasikowska.

Actorii Penélope Cruz şi Donald Sutherland şi regizorul francez de origine greacă Costa-Gavras au primit trofee onorifice Donostia la ediţia de anul acesta a festivalului.

Premio Donostia recunoaşte aportul extraordinar adus lumii cinematografice de mari figuri care vor rămâne în istoria sa.

 

LISTA CÂŞTIGĂTORILOR:

Marele premiu – Concha de Oro (Scoica de Aur) – „Pacificado” (Brazilia), de Paxton Winters

Premiul special al juriului – „Proxima” (Franţa, Germania), de Alice Winocour

Cel mai bun regizor – Aitor Arregi, Jon Garaño şi Jose Mari Goenaga, pentru „La trinchera infinita” (Spania)

Cel mai bun actor – Bukassa Kabengele, pentru rolul din „Pacificado” (Brazilia)

Cea mai bună actriţă – ex aequo – Greta Fernández şi Nina Hoss, protagonistele filmelor „La hija de un ladrón” (Spania) şi „Das Vorspiel” (Germania, Franţa)

Cel mai bun scenariu – Luiso Berdejo şi Jose Mari Goenaga, pentru „La trinchera infinita” (Spania)

Cea mai bună imagine – „Pacificado” (Laura Merians)

În secţiunea New Directors/ Nuevas Directoras, dintre 15 filme selectate, câştigătoare a fost pelicula „Algunas bestias” (Chile), de Jorje Riquelme Serrano. O menţiune specială a revenit producţiei „Sestra” (Bulgaria, Qatar), de Svetla Tsotsorkova.

Trofeul Zabaltegi-Tabakalera a revenit lungmetrajului „Ich War Zuhause, Aber” (Germania, Serbia), de Angela Schanelec. O menţiune specială a revenit filmului „Les enfants d’Isadora” (Franţa, Coreea de Sud), de Damien Manivel.

Trofeul secţiunii Horizontes Latinos a fost acordat producţiei „De nuevo otra vez” (Argentina), de Romina Paula. La această categorie, o menţiune specială a primit filmul „La bronca” (Peru, Columbia), de Daniel şi Diego Vega.

Câştigătorul premiului pentru „cel mai bun film european”, decis de public, a fost „Sorry We Missed You” (Marea Britanie, Franţa, Germania), de Ken Loach.

„Hors Normes” (Franţa), de Olivier Nakache şi Eric Toledano, a primit Premio del Publico Ciudad de Donostia.

Premio de la Juventud a revenit lungmetrajului argentinian „Las buenas intenciones”, de Ana Garcia Blaya.

Festivalul de Film de la San Sebastián 2019 s-a încheiat cu proiecţia filmului „The Song of Names”, de François Girard, cu Tim Roth, Catherine McCormack şi Clive Owen în distribuţie.

About Post Author

Lasă un răspuns