Sărbătoarea Rusaliilor sau Coborârea (Pogorârea) Sfântului Duh, este o sărbatoare creÅŸtină care se prăznuieÅŸte în duminica de 50 de zile după Sărbatoarea de PaÅŸte. În tradiÅ£ia românească, Rusaliile au primit conotaÅ£ii aparte, această noapte fiind denumită ÅŸi noaptea Ielelor sau noaptea jocului CaluÅŸarilor.

 

 

""

În mitologia românească, Rusaliile sunt considerate femei fabuloase din categoria Ielelor, fiicele lui Rusalim Împarat. Nu se cunoaÅŸte originea acestui mit, “iele“ nefiind un nume, ci pronumele personal feminin “ele“, rostit popular. Acest mit a fost suprapus ulterior peste sărbatoarea creÅŸtină postpascală a Cincizecimii ÅŸi devenită Duminica Rusaliilor.

 

În tradiÅ£ie se spune că cei care nu Å£in sărbătoarea de Rusalii vor fi pedepsiÅ£i de Iele. Acestea le vor lua minÅ£ile sau îi vor schilodi. O superstiÅ£ie spune că dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviÅ£i să faci aceste lucruri.

 

Legat de Rusalii este ÅŸi faimosul joc al CaluÅŸarilor, dans ritual care vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de iele, zânele rele.  Dansul CăluÅŸarilor este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit Dansul Ielelor ce i-a luat minÅ£ile, acesta fiind singurul leac. Dansul CăluÅŸarilor este un dans păstrat din vechime ÅŸi care urmăreÅŸte să îndepărteze vraja picurată peste cel sedus ÅŸi să pună pe fugă ielele.

 

La sate, în special, se păstreaza tradiÅ£ia ca în această zi să se ducă la biserică pentru a sfinÅ£ii crengi de tei ÅŸi nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste SfinÅ£ii Apostoli.  Aceste crenguÅ£e se agaţă apoi la straÅŸina caselor sau la icoane. Se spune că acestea te vor apăra de cele rele ÅŸi în plus, se mai spune că acestea ar căpăta puteri miraculoase pentru vindecarea celor care suferă de surzenie.

 

Luni, a doua zi de Rusalii, românii au liber


Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vara pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor ÅŸi a grindiniei.

 

PreoÅ£ii ÅŸi sătenii ies pe câmp în ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinÅ£i apa ÅŸi a stropi câmpul, crezându-se că, astfel, nu va bate grindina.

 

In ziua de Rusalii există ÅŸi obiceiul numit “udatul nevestelor“. Conform tradiÅ£iei, se spune că numai femeile care vor fi udate vor fi sănătoase tot anul ÅŸi vor fi ÅŸi mai frumoase.

 

CreÅŸtinii sărbatoresc Rusaliile timp de 3 zile, în zona Moldovei ÅŸi a Transilvaniei, 7 zile în zona Munteniei ÅŸi a Olteniei, iar în zona Banatului, timp de 8 zile.


Lasă un răspuns