A noua ediţie a Festivalului internaţional al bărcilor cu vâsle a început, vineri seară, cu parada pe Dunăre a canotcilor care poartă numele regiunilor ţării, acompaniată de Bălaşa Percussion Group.

Deschiderea oficială a celei de-a IX-a ediție #RowmaniaFEST. 🥁

Geplaatst door Rowmania op Vrijdag 30 augustus 2019

Una dintre canotci a fost condusă de Ivan Patzaichin şi i-a adus la festival pe oaspeţii acestuia şi oficialităţile locale – primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, guvernatorul Administraţiei Biosfera Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, László Borbély, precum şi şeful Departamentului de Relaţii Diplomatice de la Ministerul de Externe al Ungariei, Iglói Nagy István, şi Murányi Gergely.

Oficialităţile, invitaţii, dar şi zecile de oameni prezenţi la festival au participat la un flashmob dedicat proiectului Apele Unite ale României, în care mai mulţi tineri au derulat panglici lungi, albastre, de pe faleză până la scenă, simbolizând râurile României. Mănunchiul de panglici albastre a fost prins în mână de Ivan Patzaichin, care apoi l-a oferit unui copil.

„Sper să atragem toată comunitatea, pe toţi factorii responsabili şi împreună să facem ca apele române să fie cât mai curate şi cât mai prietenoase, iar noi să le păstrăm în aşa fel încât să mai avem ape curate şi în viitor.Vreau să înmânez simbolic acest mănunchi de râuri unui tânăr, pentru ca şi tinerii, şi copiii să ducă acest simbol mai departe, acest patrimoniu extraordinar al României, Apele Unite Române. Dacă vă uitaţi pe harta României o să vedeţi că în final râurile ajung în Dunăre, apoi în Deltă şi în Marea Neagră”, a spus Ivan Patzaichin.

Guvernatorul Administraţiei Biosfera Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac, a felicitat organizatorii pentru acest „festival care în fiecare an se dezvoltă şi aduce mai multă încărcătură emoţională”, iar preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a apreciat faptul că atât de mulţi oameni sunt alături de Ivan Patzaichin „în demersul lui de a face cunoscut faptul că fiecare poate deveni un campion, fiecare om e responsabil de tot ceea ce se întâmplă în jur, iar toţi, împreună, putem face ceva pentru ca Delta să strălucească”.

„Mie îmi plac foarte mult melodiile româneşti. Cred că ştie toată lumea acea melodie la care mă refer, dar în loc de ‘drumurile’ eu voi spune ‘râurile noastre toate se vor întâlni odată’. Sunt aici Ivan Patzaichin, Toma Simionov, sunt atâţia oameni minunaţi, haideţi să ne unim cu toţi, să vedem ce putem face pentru a avea o Românie durabilă!”, a spus secretarul de stat Laszlo Borbely.

Primarul Constantin Hogea a declarat deschis festivalul, apoi Ivan Patzaichin le-a oferit bucăţi de panglică albastră participanţilor, pentru a le purta pe parcursul celor trei zile cale festivalului.

O noutate a fost prezenţa pe faleză a unei mese de teqball, oferită de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

Prima seară a Rowmania Fest s-a încheiat cu concerte ale formaţiilor Haraszti Adam Projekt (Ungaria), Am fost la munte şi mi-a plăcut, precum şi legendara trupă Phoenix.

Nicu Covaci i-a dăruit lui Ivan Patzaichin un tablou pictat de el, care îl reprezintă pe marele canoist român, iar Patzaichin i-a oferit lui Covaci o vâslă de canotcă.

 

 

Membrii trupei Phoenix au amintit apoi refrene binecunoscute – „Mugur de fluier”, „Mica ţiganiadă”, „Nunta”, „Strunga” – într-un concert electrizant.

Festivalul continuă sâmbătă şi duminică, în program fiind incluse un târg de gastronomie urbană, ateliere de educaţie alternativă pentru copii, competiţia pescărească „Ivan Patzaichin”, concurs de vâslit în canotcă, pe Dunăre, între echipe de pescari din localităţile Deltei, întâmpinarea participanţilor la Tour International Danubien (TID), vernisajul expoziţiei „Glorii ale sportului nautic din Ungaria”, Conferinţa Naţională „Apele Unite ale României – AUR pentru 2030”, concerte Rock’n’Row cu trupele The Kryptonite Sparks, OŢET Light and Fire, Cargo.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, cofinanţat de Consiliul Judeţean Tulcea şi de Primăria Municipiului Tulcea.

 

foto: RowmaniaFEST

About Post Author

Lasă un răspuns