"Ar putea zona euro să se destrame? Acest lucru este posibil într-un orizont de timp de cinci ani", este titlul unei analize realizate de profetul crizei, Nouriel Roubini, preÅŸedintele Roubini Global Economics. El spune că uniunea economică È™i monetară nu a îndeplinit niciodată în totalitate condiÈ›iile unei regiuni monetare optime.

 

"Nouriel 

Totodată, Roubini explică, într-un articol publicat în Financial Times, că abordarea dezordonată a crizei zonei euro a dus la eÈ™ecul rezolvării problemelor fundamentale ecomice È™i de competitivitate din cadrul uniunii.

Dacă situaÈ›ia continuă în acelaÈ™i mod, euro va fi implicat în reducerea dezordonată a datoriilor ÅŸi, în cele din urmă, se va apropia de spargerea uniunii monetare, dacă unii dintre membrii săi mai slabi intră în colaps, a spus economistul.

"Uniunea economică ÅŸi monetară niciodată nu a îndeplinit în totalitate condiÅ£iile pentru o zonă monetară optimă. În schimb, liderii acesteia speră că lipsa de politici monetare, fiscale si ale ratei de schimb ar putea duce la accelerarea reformelor structurale", spune Roubini în articolul din FT.

În fapt, spune el, realitatea a fost cu totul alta, culminând cu divergenÅ£e între politicile fiscale ale statelor, lipsă de disciplină în state precum Grecia ÅŸi Portugalia, întârzierea reformelor structurale ÅŸi creÅŸterea salariilor peste productivitate, având drept consecinţă reducerea competitivităţii la periferia zonei euro.

Potrivit profetului crizei, toate uniunile monetare de succes au fost asociate cu o uniune fiscală ÅŸi politică, elemente care nu se regăsesc în cazul statelor din zona euro.

Trei scenarii improbabile. Ce urmează?

În acest context, Nouriel Roubini vede mai multe opÅ£iuni. Prima este că euro ar putea să se deprecieze drastic faţă de dolarul american, pentru a restabili competitivitatea în statele de la periferia zonei euro. Însă o scădere accentuată a monedei euro este puÅ£in probabilă, având în vedere forÅ£a comercială a Germaniei ÅŸi politicile Băncii Centrale Europene.

Nici soluÅ£ia germană cu reforme care să stimuleze creÅŸterea productivităţii, în paralel cu Å£inerea în frâu a salariilor nu va funcÅ£iona, consideră Roubini.

DeflaÅ£ia este a treia opÅ£iune, dar acest lucru este asociat cu recesiunea severă. Argentina a încercat acest traseu, dar a renunÅ£at, după trei ani de criză profundă. Iar această soluÅ£ie ar avea ca efect creÅŸterea sarcinii reale a datoriilor publice ÅŸi private.

Având în vedere că aceste trei opÅ£iuni sunt puÅ£in probabile, nu există o altă modalitate de a restabili competitivitatea ÅŸi creÅŸterea economică la periferia zonei euro decât renunÅ£area la moneda unică.

"LăsaÅ£i euro, mergeÅ£i înapoi la monedele naÅ£ionale pentru a atinge o depreciere masivă nominală ÅŸi reală", este sfatul profesorului Roubini.

El spune, totodată, că, deocamdată, ideea renunţării la zona euro este de neconceput chiar ÅŸi pentru ţări ca Grecia ÅŸi Portugalia. Dacă aceste state ar ieÅŸi din zona euro, restul statelor care rămân în uniune ar suferi pierderi comerciale mari.

Însă scenarii care par imposibile astăzi s-ar putea să fie realiste peste cinci ani, în special în condiÅ£iile în care economiile de la periferia zonei euro stagnează, precizează Roubini.

Economistul este de părere că restructurarea datoriilor va avea loc mai devreme sau mai târziu. Iar opÅ£iunea de a ieÅŸi din zona euro va fi cea mai potrivită, deoarece beneficiile de a rămâne acolo ar fi mai mici decât avantajele renunţării la euro.

Prezent la BucureÅŸti, la Forumul Financiar organizat de Forum Invest ÅŸi susÅ£inut de Evenimentul zilei ÅŸi Capital, Nouriel Roubini a sfătuit autorităţile române să nu se grăbească să adopte moneda europeană în 2015 ÅŸi să nu repete greÅŸelile Greciei.


About Post Author

Lasă un răspuns