Ţări din estul UE, inclusiv România, sunt criticate pentru cazuri de încălcare repetată a dreptului la libertate şi la un proces echitabil înregistrate la CEDO, într-o analiză comparativă independentă asupra justiţiei penale în UE în perioada 2007-2012.Grecia, Bulgaria, Polonia şi România prezintă cele mai slabe performanţe în înfăptuirea justiţiei în cazurile penale, se arată în acest studiu asupra tribunalelor din Uniunea Europeană (UE), relatează The Guardian în ediţia electronică. Întârzierile în aducerea cazurilor pe rolul instanţelor sunt cele mai răspândite motive ale acestor critici. De asemenea, în unele state UE detenţia înaintea procesului poate dura până la patru ani, pe când altele nu prevăd o perioadă maximă în acest sens, denunţă raportul, citat de cotidianul britanic.

Datele au fost colectate de către organizaţia Fair Trials International, cu sediul la Londra, şi firma internaţională de avocatură Clifford Chance şi acoperă o perioadă de cinci ani, începând din 2007 şi până în vara lui 2012. Problemele par să se agraveze, subliniază studiul, în contextul în care, în 2007, la nivelul UE se înregistrau 37 de încălcări ale dreptului la un proces echitabil, în comparaţie cu 75 de cazuri în 2011, reprezentând o creştere de peste 100%, relevă analiza.

Grecia înregistrează cel mai mare număr de încălcări, 108, în privinţa ambelor articole în decursul ultimilor cinci ani. Majoritatea au legătură cu întârzieri în aducerea cazurilor în instanţă. În plus, nu sunt disponibili întotdeauna interpreţi şi a fost ridicată problema corupţiei justiţiei, avertizează studiul, intitulat "Defence Rights in the EU" (Apărarea Drepturilor în UE), citat de The Guardian. Bulgaria a comis 92 de încălcări, înregistrate de CEDO, majoritatea tot din cauza amânărilor excesive, iar unii deţinuţi nu au primit un acces suficient la avocaţi, potrivit aceleiaşi surse.

 

Cititi mai mult : http://www.mediafax.ro/social/romania-si-alte-tari-din-estul-ue-criticate-pentru-incalcari-ale-procedurilor-penale-10186109

Sursa : http://www.mediafax.ro

 

Lasă un răspuns