Un protest de “comemorare” a “represiunii împotriva manifestațiilor” din 10 august este anunțat pe Facebook pentru vineri, în Piața Victoriei.

„Vineri, 17 august, se împlineşte o săptămână de la momentul în care, la protestul diasporei, am asistat stupefiaţi la atacul revoltător pe care forţele dirijate politic ale jandarmeriei l-au pornit asupra cetăţenilor paşnici. Potrivit datelor oficiale din 11 august, ordinul de dispersare a pieţei a fost dat la ora 23:11 iar 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale. Acestora li se adaugă cei care au dezvoltat simptome ulterior şi au căutat ajutor medical în zilele următoare. Ne întâlnim la ora 22:45 pentru a putea comemora în tăcere momentul când a început represiunea împotriva manifestanţilor. Este nevoie să fim cel puţin 452 de persoane care să purtăm măşti (chirurgicale sau pentru zugrăvit) şi să reamintim lumii că democraţia moare în România în gaze şi bastoane”, arată organizatorii, Rezistenţa şi Iniţiativa România, pe pagina evenimentului.

Peste 452 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din 10 august.

„Noi, cei 452 care îi vom reprezenta pe victimele asaltului din 10 august, alături de toți cei care vor veni în Piața Victoriei, vom protesta atât împotriva celor care au comandat violențele din acea noapte cât și împotriva reprezentanților de vârf ai coaliției toxice PSD-ALDE, adevărații coordonatori ai abuzurilor din acea noapte și ai batjocoririi democrației din țara noastră”, mai scrie în descrierea evenimentului.

Reamintim că până joi seara au fost înregistrate 211 plângeri penale în dosarul violențelor din Piața Victoriei, iar 92 de persoane au fost audiate. A fost atașat la dosar și Ordinul de intervenției în forță întocmit de către comandantul acțiunii și aprobat de prefectul capitaliei, scrie Digi24.

Totodată, Parchetul General a anunțat, marți, că procurorul general Augustin Lazăr a dispus preluarea de către Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a dosarului privind incidentele violente din Piața Victoriei pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

Lasă un răspuns