Proiectul Sound of Vision, un proiect de cercetare european cu puternică participare românească, dedicat nevăzătorilor, a fost nominalizat de Comisia Europeană în primele 10 proiecte europene din punct de vedere al impactului social (tech for society) în competitia Innovation Radar Prize 2018.

Selecţia s-a realizat din câteva mii de proiecte cu finanţare europeană (Horizon 2020 şi alte programe) şi acum are loc votul online pentru ierarhizare.

Sound of Vision a creat un dispozitiv mobil ce îi va ajuta pe nevăzători să perceapă mediul înconjurător prin sunete şi vibraţii. Astfel, ei vor putea înţelege mediul şi se vor putea deplasa mult mai uşor şi sigur.

 

Conform sursei citate, proiectul a reunit, pentru trei ani (2015-2017), nouă parteneri din cinci ţări europene (Islanda – doi, România – trei, Polonia – doi, Ungaria şi Italia – câte unul). Conducerea proiectului a fost asigurată de University of Iceland, iar coordonarea tehnică de Universitatea Politehnică Bucureşti. Consorţiul a inclus cinci universităţi, două organizaţii pentru nevăzători, un institut de cercetare şi o companie.

„Obţinerea unui rezultat cât mai bun va reprezenta o realizare deosebită pentru România, o recunoaştere şi promovare a cercetării româneşti. Dar, mai ales, ne va ajuta să ajungem cu produsul la utilizatorii finali, nevăzătorii”, a declarat coordonatorul tehnic al proiectului Sound of Vision, Alin Dragoş Bogdan Moldoveanu.

Proiectul poate fi votat la https://ec.europa.eu/futurium/en/tech-society-2018/university-iceland (votul este înregistrat sub denumirea instituţiei coordonatoare administrative a proiectului – University of Iceland, astfel funcţionând sistemul de votare al Comisiei Europene).

În lume trăiesc în prezent 285 milioane de nevăzători, afectaţi puternic de reducerea capacităţii de percepţie, orientare şi mobilitate. Sound of Vision (soundofvision.net) este un proiect european Horizon 2020 cu un obiectiv extrem de ambiţios – crearea unui dispozitiv portabil (wearable) ce permite nevăzătorilor să perceapă mediul înconjurător printr-o reprezentare alternativă, bazată pe sunete şi vibraţii.

„Sound of Vision” s-a finalizat la sfârşitul anului trecut, după trei ani de cercetare intensă, rezultatul fiind un prototip funcţional de dispozitiv portabil ce îi ajută pe nevăzători să perceapă şi să navigheze eficient şi sigur prin mediul înconjurător. Prototipul a fost validat prin teste cu 45 de nevăzători, cu rezultate extrem de bune. După aproximativ 1-2 săptămâni, cei mai mulţi sunt capabili să folosească bine sistemul, cu performanţe asemănătoare bastonului alb (care necesită 3-6 luni pentru a fi bine stăpânit).

În plus, „Sound of Vision” nu ocupă mâinile, are o distantă de detecţie de 5 metri, detectează şi obstacole la înălţimea cap-torso, emite alerte de proximitate, detectează obiecte speciale de interes (uşi, scări, texte, semne) şi multe altele. Prototipul a fost certificat TRL 7 de către Comisia Europeană.

„Dorim să ducem acest prototip de laborator până la stadiul de produs finit, comercial, cu un preţ accesibil.  Potenţialul de a îmbunătăţi viaţa nevăzătorilor  (afectată de lipsa percepţiei mediului şi, în consecinţă, de mobilitate redusă şi sedentaritate) este imens. Clasarea printre primele proiecte în această competiţie sau chiar câştigarea ei ar fi un ajutor deosebit pentru acest scop”, se spune în comunicat.

La finalul proiectului, sistemul produs, aflat în stadiul de prototip (TRL 7-8), este o soluţie integrată ce include hardware, software şi proceduri de antrenament: hardware – o cască/bentiţă cu camere 3D (camere stereo în spectrul vizibil – pentru scene outdoor – şi camere de adâncime în infraroşu – pentru scene indoor), IMU şi căşti, o centură haptică (6×10 motoare cu vibraţii), o unitate de calcul şi o telecomandă; software-ul preia permanent informaţia de la camerele 3D; informaţia este prelucrată şi împărţită în obiecte (generice sau speciale – scări, uşi, gropi, obstacole la nivelul capului, texte, semne); sunt selectate automat obiectele cele mai importante; în cele din urmă, pentru fiecare obiect se generează o reprezentare sub forma unor stimuli audio (pe căşti) şi haptici (vibraţii pe centură).

Toate aceste operaţii se petrec extrem de repede (de 15-20 ori pe secundă), astfel încât redarea mediului este actualizată permanent, iar un nevăzător aflat în mişcare sau într-un mediu dinamic va percepe imediat toate schimbările din jurul său. Sunt disponibile mai multe forme de redare audio sau haptică, adaptabile în funcţie de context şi preferinţe.

Procedurile de antrenament îl ajută pe utilizator să stăpânească funcţiile sistemului şi să devină rapid şi precis în înţelegerea reprezentărilor audio-haptice; antrenamentul se realizează gradual, mai întâi într-o suită de medii 3D de realitate virtuală din ce în ce mai complexe, apoi în medii reale sub supravegherea unor instructori de mobilitate.

Sistemul a fost testat intensiv, implicând un număr mare de nevăzători, şi perfecţionat iterativ pe baza feedback-ului. Rezultatele sunt extrem de promiţătoare: utilizatorii antrenaţi sunt capabili să perceapă mediul şi să navigheze extrem de dinamic folosind prototipul.

„În continuare vom urmări perfecţionarea soluţiei şi aducerea ei de la stadiul de prototip la cel de produs finit, comercial, cu un cost acceptabil pentru a permite utilizarea de către un număr cât mai mare de nevăzători”, dau asigurări realizatorii proiectului.

About Post Author

Lasă un răspuns