""

Imaginea lucrurilor pe care le vedem este controlată de o zonă a creierului aflată în spatele ochilor

Dacă până în prezent sintagma "frumuseÅ£ea se află în ochii privitorului" era doar o licenţă poetică, oamenii de ÅŸtiinţă de la o universitate londoneză au descoperit că expresia conÅ£ine un mare adevăr. Potrivit specialiÅŸtilor, imaginea lucrurilor pe care le vedem este controlată de o zonă a creierului aflată în spatele ochilor, denumită "cortex orbitofrontal", informează Daily Mail.

Cercetătorii spun că această parte a creierului se activează ori de câte ori vedem ceva frumos, Å£inând cont de gusturile noastre în acest domeniu. Pentru a realiza această cercetare, experÅ£ii au cerut unui grup de 21 de persoane, bărbaÅ£i ÅŸi femei, să evalueze frumuseÅ£ea unor tablouri, timp în care creierele lor erau scanate.
""

""

Rezultatele cercetării, publicate în jurnalul PLoS One, au arătat că acest "cortex orbitofrontal" s-a activat atunci când subiecÅ£ii au văzut picturi care le plăceau cu adevărat, fără a se Å£ine cont de ceea ce era cu adevărat frumos sau nu.

"Dacă ar fi să ţinem cont de gusturile fiecăruia dintre noi, atunci aproape orice se poate considera artă", spune Semir Zeki, coordonatorul studiului.


Lasă un răspuns