Primăria Capitalei, prin Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, a decis să de 1,5 milioane de lei pentru organizarea „Târgului de Crăciun București 2018”.

Iar pregătirile pentru Sărbători nu se încheie aici: pentru achiziționarea felicitărilor de Crăciun, instituția condusă de Gabriela Firea este dispusă să dea 100.000 de lei. Adică, peste 21.000 de euro.

171130_TARG_CRACIUN_CONSTITUTIEI_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea (1)
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Prin cumpărare directă, Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (Creart) s-a asigurat că bucureștenii vor avea și anul acesta târg de Crăciun. Prețul? 1,5 milioane de lei, adică aproximativ 321.000 de euro. Câștigătoarea contractului este Multimedia Film SRL, o firmă cu sediul în București.

Din anunțul de atribuire, publicat de Banii noștri, aflăm că „Târgul de Crăciun București 2018” va avea loc în perioada 30 noiembrie – 27 decembrie, în Piața Constituției. Pentru banii primiți de la administrația Capitalei, firma va asigura, printre altele, „servicii de transport tur/retur și montare/demontare căsuțe meșteșugari, servicii de montare/demontare brad structură metalică (inclusiv cablare) și Căsuța Moșului, porți intrare, iesle, servicii de amenajare locație cu elemente decorative, recondiționare elemente de decor”.

Cât despre felicitările de Crăciun, Primăria Capitalei – direct, nu prin intermediar – și-a anunțat intenția de a da 100.000 de lei fără TVA firmei DNS Birotica SRL pentru 10.000 de felicitări.

Răspunsul ofertantului a venit pe 29 octombrie, fiind propus un preț pe bucată un pic mai mic decât propuse PMB (9,88 lei în loc de 10 lei). Procedura de achiziție este aproape de încheiere, aflându-se momentan în faza „deliberare”.

Cumpărarea directă a fost criticată de consilierul local al USR Clotilde Armand: „V-ați întrebat ce mai face doamna Firea cu banii noștri?

Vă spun eu: cumpără ”Felicitări de Crăciun” în valoare de 21.000 EUR. De unde dorește să cumpere? De la Sebastian Ghiță.

Firma DNS Birotica este una din firmele controlate de Sebastian Ghiţă, prin care acesta derula contracte de milioane de euro cu statul. DNS Birotica a primit, în ultimii ani, contracte de peste 37,5 milioane de euro de la instituţii publice, o parte din ele prin încredinţare directă. Priorități pentru PSD…”.

În ultimele luni, tot prin încredințare directă, Multimedia Film SRL a mai primit de la Creart:

– 350.000 de lei pentru organizarea Târgului Bucureștilor în perioada 10-14 octombrie în Parcul Izvor,

– 70.000 de lei pentru evenimentul „La pas pe Calea Victoriei” (s-a desfășurat în perioada 1-2 septembrie),

– 51.000 de lei pentru „Green Sounds Festival”,

– 60.000 de lei pentru evenimentul „CinePark”,

– 364.000 de lei pentru organizarea Festivalului Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” (care a avut loc în perioada 29 iunie – 1 iulie).