Ratingul ‘AAA’ atribuit Statelor Unite ar putea fi redus imediat la nivelul ‘selective default’ dacă guvernul american nu va reuÅŸi să onoreze obligaÅ£iunile care ajung la scadenţă în data de 4 august, a anunÅ£at marÅ£i un director de la agenÅ£ia de evaluare financiară Standard & Poor’s citat de Reuters.

ObligaÅ£iunile Trezoreriei americane cu scadenţă în 4 august vor primi un rating ‘D’ dacă guvernul nu va reuÅŸi să le onoreze, a afirmat John Chambers, director în cadrul agenÅ£iei de evaluare financiară.

‘Dacă guvernul SUA nu reuÅŸeÅŸte plata, va avea un rating ‘D’. Asta se va întâmpla imediat după 4 august, când e scadenÅ£a obligaÅ£iunilor, deoarece ele nu au o perioadă de graÅ£ie’, a precizat directorul S&P.
Temerile privind un technical default au sporit după ce negocerile dintre DemocraÅ£i ÅŸi Republicani privind creÅŸterea plafonului de îndatorare au eÅŸuat la începutul acestei săptămâni la Washington.

În 4 august Trezoreria SUA trebuie să achite obligaÅ£iuni pe termen scurt ajunse la scadenţă, în valoare de 30 miliarde de dolari.

Chambers a arătat, însă, că probabilitatea intrării SUA în incapacitate de plată este ‘extrem de scăzută’ deoarece S&P se aÅŸteaptă la o creÅŸtere a plafonului de îndatorare în ultimul minut, aÅŸa cum s-a întâmplat de peste 70 de ori din 1960.

De asemenea, Chambers a precizat că agenÅ£ia este mai îngrijorată de capacitatea guvernului de a-ÅŸi reduce deficitul în următorii doi ani, în perspectiva alegerilor prezidenÅ£iale din 2012.

Până acum, S&P este singura mare agenÅ£ie de evaluare financiară care a revizuit perspectiva ratingului ‘AAA’ atribuit SUA la negativă.

Datoria brută a statului federal, de aproximativ 14.300 miliarde de dolari, a atins, la jumătatea lunii mai, plafonul autorizat de Congres. Trezoreria a avertizat că ţara nu va mai putea să facă faţă rambursării.

Datoria publică a SUA a atins, la mijlocul lunii mai, limita maximă autorizată de Congres, 14.294 miliarde de dolari, Trezoreria americană fiind obligată să adopte o serie de măsuri excepÅ£ionale pentru a putea să emită în continuare obligaÅ£iuni fără a majora gradul de îndatorare al statului.

Problema majorării plafonului de îndatorare s-a împotmolit în Congresul SUA, unde Partidul Democrat al preÅŸedintelui Barack Obama este în conflict cu Partidul Republican, care controlează Camera ReprezentanÅ£ilor.

FMI a avertizat SUA că trebuie să crească plafonul de îndatorare pentru a evita intrarea în incapacitate de plată ÅŸi lansarea ‘unui ÅŸoc sever economiei ÅŸi pieÅ£elor financiare din întreaga lume’.

Potrivit ultimelor estimări ale Fondului Monetar InternaÅ£ional, datoria publică a SUA ar urma să ajungă la 99,5% din PIB în 2011, pentru ca în 2013 să ajungă la 105,6% din PIB.

sursa: agerpress


About Post Author

Lasă un răspuns