LocuinÅ£ele au continuat să se ieftinească ÅŸi în prima jumătate a acestui an, însă preÅ£urile se apropie de stabilizare. SpecialiÅŸtii se aÅŸteaptă la creÅŸteri uÅŸoare de preÅ£uri din a doua jumătate a lui 2012.

"DacăSursa: SHUTTERSTOCK

Cererea pentru creditele pentru locuinÅ£e a crescut în primul trimestru, peste 60% din bănci semnalând această evoluÅ£ie, se arată în cel mai recent sondaj realizat de Banca NaÅ£ională a României printre cele mai importante zece bănci din piaţă, potrivit revistei "Capital".

Peste două treimi dintre bancherii chestionaÅ£i au remarcat o scădere a preÅ£urilor pe piaÅ£a imobiliară în ultimele trei luni ÅŸi o treime dintre ei se aÅŸteaptă ca miÅŸcarea să continue ÅŸi în următorul trimestru. Circa 33,5% dintre bancheri se aÅŸteaptă ca preÅ£ul mediu pe metru pătrat să mai scadă într-o "anumită măsură“, însă nu vor fi scăderi mari.

În primele patru luni ale anului, au fost raportate 194.315 tranzacÅ£ii imobiliare, cu circa 17.000 de contracte peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit statisticilor AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Cadastru ÅŸi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Atenţie la job

"Estimez că anul acesta preÅ£urile se vor stabiliza, vor ajunge la cel mai jos nivel, pentru ca, din partea a doua a anului viitor, să putem asista la un început de creÅŸtere. Pentru cine vrea să cumpere locuinÅ£e, acum este momentul oportun“, a declarat Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Chiar dacă sunt direct interesaÅ£i să-ÅŸi vândă apartamentele rămase pe stoc, dezvoltatorii sfătuiesc potenÅ£ialii cumpărători să fie atenÅ£i la siguranÅ£a locului de muncă ÅŸi să nu se înhame la credite pe 30 de ani, dacă nu au stabilitate financiară. "Cel mai bine e să cumpere cel care e sigur pe locul de muncă. Adică, poftiÅ£i la masă cu mâncarea deacasă. Dacă poftiÅ£i la produse imobiliare, să fiÅ£i siguri că le puteÅ£i plăti. Imobiliarele nu sunt pentru plăpânzi, ci pentru cei care au resurse. Dacă nu ai, mai bine rămâi cu chirie“, explică Dan Ioan Popp, preÅŸedintele companiei Impact Developer & Contractor.

Chilipiruri imobiliare

Alin Buftea, ÅŸeful diviziei imobiliare a casei de avocatură DLA Piper România, se aÅŸteaptă să vadă tot mai des investitori care vor accepta să vândă locuinÅ£e mai ieftin decât costul de producÅ£ie, mai ales pe cei care au cumpărat speculativ, din cauza pierderii determinate de administrarea acestui portofoliu.

"Cred că încă există o distanţă semnificativă între cât cer proprietarii ÅŸi cât sunt dispuÅŸi cumpărătorii să ofere, ÅŸi până nu se mai reduce această diferenţă nu putem vorbi de o revenire. Anul acesta ne apropiem de o stabilizare pe zona rezidenÅ£ială ÅŸi, poate, de anul viitor vom vedea o uÅŸoară revenire“, consideră Buftea.

COMPARAÅ¢IE

Care sunt preÅ£urile locuinÅ£elor în ţările vecine

VarÅŸovia. Cea mai stabilă piaţă din regiune. PreÅ£urile au crescut cu circa 2% în 2010 ÅŸi au intrat pe o uÅŸoară pantă de scădere în primul trimestru. PreÅ£ul mediu pe metru pătrat de apartament nou a ajuns la 2.125 euro.

Praga. Chiar dacă anul trecut preÅ£urile au scăzut, în medie, cu 2%, piaÅ£a a trecut pe un trend pozitiv în ultimele două trimestre din 2010 ÅŸi ÅŸi-a păstrat creÅŸterea ÅŸi în primul trimestru. PreÅ£ul mediu pe metru pătrat de apartament nou a ajuns la circa 2.600 euro.

Budapesta.
Ungurii au raportat ÅŸi ei o scădere medie de 2% anul trecut ÅŸi trendul descendent al preÅ£urilor se menÅ£ine ÅŸi în acest an. Nu au mai fost începute dezvoltări noi, iar cererea este slabă din lipsa finanţării.

Sofia.
În Bulgaria, preÅ£urile s-au stabilizat în 2010, după ce au scăzut cu 25%, în 2009. Momentan, nivelul de preÅ£ este similar cu cel din primul semestru al anului 2007, înainte de boomul imobiliar.

About Post Author

Lasă un răspuns