Conditiile de creditare pentru finantarile in valuta vor fi mai stricte decat pentru cele in lei, daca populatia si firmele care solicita imprumutul nu obtin veniturile in moneda creditului.Institutiile de credit supravegheate de banca centrala vor fi obligate sa stabileasca conditii mai stricte de acordare si garantare a imprumuturilor in valuta, fata de cele in lei, pentru populatia si companiile care nu sunt protejate de riscul valutar, adica obtin veniturile in alta moneda decat cea a creditului solicitat, scrie MEDIAFAX.

Creditorii vor acorda finantari daca sunt indeplinite anumite criterii, stabilite prin reglementari interne, care sa demonstreze ca solicitantii ar avea o capacitate foarte buna de rambursare a creditului in valuta, chiar daca moneda nationala s-ar deprecia sever, iar rata dobanzii valutei respective ar creste.

In acest sens, institutiile de creditare trebuie sa prezinte potentialilor clienti care solicita imprumuturi in valuta si sunt neacoperiti la riscul valutar o simulare personalizata de calcul a ratei lunare in situatia deprecierii severe a monedei nationale asociata, in cazul creditelor cu dobanda variabila, cu majorarea ratei dobanzii.

Pentru calcularea nivelurilor maxime admise privind gradul total de indatorare in cazul creditelor de consum, creditorii vor utiliza anumite valori pentru socul pe cursul de schimb (de 35,5% pentru euro, 52,6% pentru franci elvetieni si 40,9% pentru dolari), pe rata dobanzii (de 0,6 puncte procentuale pentru toate monedele) si pe venit (de 6% pentru venituri din salarii, iar pentru celelalte categorii de venituri creditorii vor utiliza valori proprii), valori preluate din regulamentul in vigoare.

De asemenea, se mentine nivelul veniturilor eligibile ale clientilor pentru analizarea capacitatii de rambursare, care nu pot depasi cu peste 20% nivelul veniturilor din anul precedent.

Durata creditului de consum, inclusiv in cazul prelungirii acestuia, nu poate depasi cinci ani. Aceasta prevedere nu se aplica insa imprumuturilor in lei cu destinatie imobiliara, pentru care debitorul detine un avans de minim 40%.

Noul regulament privind unele conditii de acordare a creditelor ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2013.

 

About Post Author

Lasă un răspuns