Arhiepiscopul Pimen nu ținea cont de regimul comunist, ci le recita vizitatorilor peozia ”Doina”, scrisă de Mihai Eminescu

ÎPS Pimen nu ținea cont de regimul comunist, ci le recita vizitatorilor peozia ”Doina”, scrisă de Mihai Eminescu

A plecat la Ceruri înainte să împlinească 91 de ani. Mai avea 3 luni până atunci, dar nu le-a mai apucat.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților s-a dus dintre noi cu dorul Putnei, locul care i-a fost cel mai drag sufletului. Acolo, îi plăcea în tinerețe să întâmpine grupurile de turiști, cărora le recita din Eminescu. În special, o poezie care le dădea fiori pe șira spinării, având în vedere că trăiam în epoca comunistă.

A învățat întâi smerenia și ascultarea, apoi suferința și oprimarea, s-a bucurat mereu de cultura națională și de credință.

A fost de la frate de mănăstire și monah la profesor, pedagog, apoi stareț, paroh, muzeograf, dar și reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim, exarh, Episcop vicar, apoi Arhiepiscop. Vorbim despre Pimen Zainea, cel cu statura și sufletul unui copil, după cum îl descriu frații de mănăstire.

În ultimul interviu acordat, anul trecut, pentru basilica.ro, acesta vorbea despre faptul că-l avea în suflet pe Mihai Eminescu și că le recita vizitatorilor o anume poezie, care-i înfricoșa pe aceștia, având în vedere epoca în care trăiau.

Poezia pe care Arhiepiscopul Pimen o recita la Putna și îi înfricoșa pe unii vizitatori

”În perioada cât am fost ghid la Mănăstirea Putna am avut cele mai mari satisfacții sufletești, pentru că acolo trebuia să prezint ceea ce era în muzeu: opere de artă, opere ale credinței noastre.

Istoria Putnei este istoria neamului nostru românesc. Și acolo, printre alte spuse ale mele, recitam la fiecare grup și poezia ”Doina” de Mihai Eminescu, pe care părintele meu duhovnic, Petru Pogonat, o numea rugăciune românească.

Unii se înfricoșau: Cum să poți spune în vremurile acelea:

De la Nistru pân la Tisa/Tot românul plânsu-mi-s-a? Și am spus mai departe, încât cineva a mers la Părintele Stareț și i-a spus: «Părinte Stareț, vom fi arestați pentru că Părintele Pimen rostește poezia ”Doina”».

Și i-a spus Părintele Stareț: «Fii pe pace!» Sigur, acest fapt era cunoscut de toată lumea și de cei din conducere și din Securitate și nimeni, niciodată, nu mi-a spus să n-o mai rostesc. Din contră!

Când a fost vizita lui Nicolae Ceaușescu la Mănăstirea Putna, în mai 1966, la împlinirea a 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii, după explicațiile din muzeu, Emil Bodnăraș vine aproape de mine și-mi șoptește la ureche: «Spune, părinte, ”Doina” și dacă ai vreun necaz, vino la mine». Și mi-a dat cartea de vizită.

Și spuneam despre Eminescu că nu era șovin, ci cu dragoste către toți oamenii, amintindu-le că-se menționează undeva- Eminescu se întâlnește într-o iarnă cu un evreu care aproape era gol-goluț și atunci a luat haina de pe el și i-a dat-o evreului. Și le mai spuneam turiștilor și cuvintele lui Eminescu: Să vină străinii în țară, dar să lucreze cum lucrează și românii! Acesta este un adevăr.

Iată că vine un diplomat englez însoțit de fiica unui om mare din Comitetul Central și i-am explicat, dar cu o rezervă, nu cumva să fie un diplomat cehoslovac, mai ales după evenimentele din Cehoslovacia. Și acea persoană care-l însoțea și care terminase Facultatea de Istorie, mi-a spus încetișor: <<Nu am știut că România se întinde până la Nistru!>> Și sigur am avut această satisfacție că la Putna fac cunoscută adevărata istorie și geografie a pământului și țării noastre românești”, a povestit Pimen.

Era internat la Matei Balș de mai bine de lună

Despre părintele din Moldova se spune că a fost smerit, și-a iubit țara și pe Dumnezeu și i-a învățat pe tineri să crească în biserică și Bisericii să le fie aproape.

Arhiepiscopul Pimen Zainea a murit miercuri, 19 mai, pe patul de spital. Se afla internat de mai bine de o lună la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, din Capitală, unde fusese adus de urgență cu elicopterul.

Era infectat cu coronavirus, după ce oficiase chiar și slujba de Înviere, iar vârsta înaintată și bolile cardiace de care suferea l-au doborât, deși medicii au făcut tot ce le-a stat în putință ca să-l salveze.

I-au administrat chiar și plasmă, de la bolnavii vindecați cu anticorpi. Nimic nu l-a mai făcut bine, pentru că Dumnezeu îl aștepta la El.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis Patriarhului Daniel o scrisoare de condoleanțe, la moartea ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În mesaj, șeful statului vorbește și despre contribuția Bisericii Ortodoxe Române în „efortul naţional de combatere a pandemiei” de coronavirus.

Klaus Iohannis arată în scrisoarea sa că moartea ÎPS Pimen este „un moment de tristeţe pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română”.

„Doresc să adresez sincere condoleanţe Preafericirii Voastre, înalţilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi membrilor Sfântului Sinod, precum şi credincioşilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, odată cu trecerea le cele veşnice a Înaltpreasfinţitului părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Este un moment de tristeţe pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română şi pentru toţi credincioşii care s-au aflat sub înalta arhipăstorire a Înaltpreasfinţitului Pimen.

Personalitate longevivă şi păstor cu har, Înaltpreasfinţitul Pimen s-a dăruit cu generozitate Bisericii şi semenilor, şi-a consacrat eforturile misionare păstrării identităţii româneşti, punând în valoare, în ţară şi peste hotare, bogăţia spiritualităţii ortodoxe şi patrimoniul valoros al bisericilor şi mănăstirilor din Moldova”, a scris preșdintele Iohanis, potrivit Agerpres.

Șeful statului a vorbit și despre contribuția bisericii la combatarea pandemiei de coronavirus.

„Evocând personalitatea celui dispărut, doresc să remarc şi faptul că, prin rugă şi sprijin pentru cei aflaţi în dificultate, prin ajutor pentru cei din prima linie, Biserica Ortodoxă Română a participat consistent la efortul naţional de combatere a pandemiei. Sunt încredinţat că în perioada care urmează, sub înţeleapta arhipăstorire a Prefericirii Voastre, Biserica Ortodoxă Română va fi sprijin pentru societatea noastră, îmbinând misiunea sa pastorală cu preocuparea pentru protejarea credincioşilor şi ierarhilor săi, pentru o cât mai grabnică revenire la normalitate a României”, se mai arată în scrisoare.

About Post Author

Lasă un răspuns