Castelul Bran, credincios apărător al tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, propune vizitatorilor săi o incursiune în trecut cu gândul să creeze, în viitor, o nouă tradiţie, organizând în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, “Petrecerea tuturor strigoilor”.

”Vom spune astfel adio tuturor relelor şi tuturor spaimelor de peste an şi ne vom pregăti pentru sărbătorile de iarnă”, informează, într-un comunicat de presă transmis de administraţia Castelului Bran.

Potrivit sursei citate, pentru aceste zile, Restaurantul Casa de ceai a pregătit un meniu special, unde ingredientul vedetă este usturoiul.

“Acesta va putea fi regăsit inclusiv în cana cu ceai sau în tradiţionala colivă. Va fi savurată supa cremă de dovleac cu curry, un pic picantă, plăcinta cu fructe de toamnă şi aromă de anason, timp în care căţelul de usturoi copt va păzi cu străşnicie pulpa de raţă odihnită pe pat de linte neagră şi piure de sfeclă roşie, iuţită cu hrean. Pentru curaj, vor sta la loc de cinste vinurile Chateau Bran şi tăriile de Bran”.

De asemenea, vizitatorii Castelului Bran care poartă numele Sfântului Andrei nu vor avea nevoie de bilet de acces în data de 30 noiembrie, ci doar de actul de identitate.

”Vechile credinţe româneşti spun că în noaptea de 30 noiembrie, zi de cumpănă între toamnă şi iarnă, strigoii se luptă să pună stăpânire pe sufletele oamenilor.

Cerurile se deschid, lupii vorbesc, iar fetele sau femeile singure îşi visează ursitul.

Noaptea Sfântului Andrei sau Noaptea Strigoilor este o noapte de spaimă, când se crede că spiritele morţilor ies din morminte şi se iau la bătaie la răspântii de drumuri cu strigoii vii. Au loc lupte sângeroase cu coasele furate din gospodăriile oamenilor până în zori de zi.

La răsăritul soarelui, spaţiul se purifică, duhurile se întorc în morminte, iar sufletele strigoilor vii revin în trupurile părăsite. Ca să se apere de atacul strigoilor şi al moroilor (morţii vii), care vor să le fure sufletul, oamenii folosesc usturoiul.

Noaptea are loc ritualul ‘păzitul usturoiului’, adică se stă de veghe între funii de usturoi, plantă despre care se crede că poate alunga strigoii, influenţele diavoliceşti şi ghinionul”, mai menţionează comunicatul de presă.

Tot în noaptea de Sfântul Andrei, românii pun grâu la încolţit pentru a afla dacă vor avea un an cu bunăstare, noroc şi sănătate sau va fi marcat de dificultăţi. De Anul Nou se verifică dacă firele crescute din grâu sunt înalte, drepte, puternice şi dese. În acest caz, va urma un an bogat, cu recolte bune, mai precizează comunicatul.