Cel mai mare festival religios din lume e în plină desfășurare în India.

Până pe 4 martie, e o sărbătoare hindusă în timpul căreia sunt așteptați să se scalde în apele Gangelui peste 100 de milioane de pelerini din toate colțurile țării. Fluviul e unul dintre cele mai poluate din lume, dar indienii îl consideră sacru și îl venerează ca pe un zeu.

O mulțime imensă și compactă. Milioane de pelerini participă zilnic la o sărbătoare religioasă care se desfășoară doar o dată la 3 ani, în funcție de alinierea planetelor.

Indienii parcurg sute de kilometri cu trenuri, autocare, deseori pe jos. Vin să se spele de păcate în apele Gangelui.

„Aici este un al treilea râu invizibil care coboară direct din Paradis. Aici ne vom îmbăia”.

„Mă simt extraordinar de bine în această apă. A fost greu să ajungem aici, din cauza aglomeraţiei. Dar zeii au avut grijă de noi şi ne-au dat puterea să răzbatem”.

Cortegiile de pelerini sunt conduse de acești Saddhu. Sunt în pielea goală; corpul le e acoperit doar de cenușa unui foc sacru.

Adepți ai zeului Shiva, considerați ei înșiși zei, sunt în viața de zi cu zi asceți; trăiesc departe de civilizație.

Dar în timpul festivalului, ei sunt cei care, dimineață, au privilegiul de a se scălda primii în Gange.

„Acest pelerinaj e religia noastră, viaţa noastră, e totul pentru noi. Fără el, viaţa nu are sens. Aici ne îmbăiem în nectarul nemuririi”.

După ei, puhoiul tuturor sectelor hinduismului. Pentru atâtea zeci de milioane de oameni, a fost ridicat un adevărat orășel temporar de 45 de km pătrați și amplasate 22 de poduri plutitoare.

Autoritățile au cheltuit echivalentul a peste 500 de milioane de euro pentru organizarea acestui uriaș pelerinaj.


About Post Author

Lasă un răspuns