Pelerini din lumea întreagă alături de palestinieni au început să se strângă luni la Betleem în Ajunul Crăciunului, în faţa Bisericii Naşterea Domnului, ridicată deasupra peşterii în care, potrivit tradiţiei creştine, s-a născut Iisus.

Într-o ambianţă festivă şi sub un soare palid de iarnă, colinde şi cântece în arabă sunt difuzate la megafoane în piaţa din faţa bisericii străjuită de un impunător pom de Crăciun.

„Anul acesta este mult mai liniştit, mult mai bine decât anul trecut”, a declarat Abeer Nassr, o palestiniană creştină originară din Beit Sahour, o localitate din apropiere de Betleem.

În 2017, sărbătorile de Crăciun la Betleem – oraş palestinian din Cisiordania ocupată de Israel de peste 50 de ani – au fost umbrite de tensiunile provocate de recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului.
 

Foto: (c) Amir Cohen/REUTERS


Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al Patriarhatului de Ierusalim al latinilor, a sosit după amiază la Betleem urmând să slujească tradiţionala liturghie de la miezul nopţii.

Biserica Naşterea Domnului din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri creştine de închinare şi una dintre cele mai vechi biserici creştine din lume păstrate până astăzi. Anul acesta vizitatorii sfântului lăcaş vor putea admira mozaicurile sclipitoare din epoca Cruciadelor restaurate recent.

După mai mulţi ani de frecventare redusă ca urmare a conflictului israeliano-palestinian, oraşul Betleem se bucură în 2018, după mulţi ani, de cel mai important aflux de vizitatori, potrivit responsabililor palestinieni din sectorul turismului.

sursa: agerpres

About Post Author

Lasă un răspuns