Edilul-ÅŸef al Capitalei, Sorin Oprescu, inaugurează astăzi, cu mare fast, Pasajul Basarab, deÅŸi specialiÅŸtii Inspectoratului de Stat în ConstrucÅ£ii spun că nu au semnat recepÅ£ia lucrării. Începând de astăzi, de la ora 10.00, pietonii vor putea circula pe pasaj, urmând ca de mâine dimineaţă să fie permisă ÅŸi circulaÅ£ia autoturismelor.

"ConstrucțiaSursa: VLAD STĂNESCU

Potrivit secretarului general al Inspectoratului de Stat în ConstrucÅ£ii (ISC), Marin Bucur, rezultatele testelor privind rezistenÅ£a pasajului, care au fost efectuate în perioada 30 mai – 2 iunie, nu au ajuns la Inspectorat, iar reprezentanÅ£ii ISC nu au fost solicitaÅ£i pentru a participa la recepÅ£ia lucrării.

"Este prima dată când o autoritate locală, care efectuează o lucrare de infrastructură rutieră, nu cere avizul Inspectoratului, înaintea de inaugurarea ei. Conform legii, ei sunt obligaÅ£i să ceară aviz. Municipalitatea îÅŸi va asuma întrega răspundere pentru deschiderea pasajului ÅŸi pentru eventualele probleme", a explicat, pentru EVZ, Bucur.

 


 
El a mai precizat că nici măcar proiectantul nu avea cum să valideze rezultatele testelor într-un timp aÅŸa de scurt: "Mai mult, i-am cerut acestuia să pună la dispoziÅ£ie toate datele rezultate în urma testelor efectuate atunci când podul a fost încărcat cu sarcina maximă admisă pentru a vedea cum se comportă construcÅ£ia".

Municipalitatea: investitorul nu era obligat să invite ISC-ul

Pe de altă parte, Municipalitatea se apără ÅŸi susÅ£ine că ISC-ul dezinformează grav opinia publică ÅŸi induce panică în mod nejustificat în rândul populaÅ£iei. "Regulamentul nu prevede obligativitatea investitorului de a invita reprezentanÅ£ii ISC. (…) Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor prevăzute de legislaÅ£ia în vigoare, rezultatele acestora confirmând siguranÅ£a ÅŸi stabilitatea acestuia în cele mai dificile condiÅ£ii de exploatare. În acest moment, Pasajul Basarab este 100% sigur pentru punerea în exploatare" , potrivit biroului de presă al Primăriei Capitalei.

ReprezentanÅ£ii Municipalităţii mai susÅ£in că toate testetle au fost confirmate de către proiectanÅ£i, consultanÅ£i ÅŸi specialiÅŸti din România ÅŸi din Spania ÅŸi consemnate în rapoartele pe care aceÅŸtia leau înaintat către Comisie.

Fanfare ÅŸi motocicliÅŸti, pe pasaj

Cu toate acestea, edilul -ÅŸef îi invită azi pe bucureÅŸteni pe Pasajul Basarab, unde va avea loc Bucharest Summer Parade, ediÅ£ia I. Astfel, Începand cu ora 10.00, pasajul va fi deschis pentru vizitare, iar festivalul va începe între orele 11.00-11.30. Printre participanÅ£ii la Bucharest Summer Parade se vor număra Fanfara Angelys, Fanfara Valahia, Fanfara PloieÅŸti ÅŸi Fanfara Jandarmeriei. De asemenea, vor defila motocicliÅŸti, maÅŸini retro ÅŸi tunate, reprezentanÅ£i ai minorităţillor ÅŸi ai constructorului, precum ÅŸi Ansamblurile Ciuleandra, Doina Dunării, Mugurel de Prahova. Vor mai defila reprezentanÅ£i ai PoliÅ£iei Rutiere, ai Pompierilor, ai PoliÅ£iei Locale ÅŸi ai Jandarmeriei.

La finalul Bucharest Summer Parade, la ora 12.30, va avea loc un concert susÅ£inut de Horia Brenciu, în parcarea complexului comercial Carrefour.

Oprescu bea ÅŸampania la ora 21.00

La ora 21.00, primarul general Sorin Oprescu se va întâlni pe pasaj cu constructorii care au lucrat la acest proiect, pentru a ciocni o cupă de ÅŸampanie ÅŸi a le mulÅ£umi pentru contribuÅ£ia pe care ÅŸi-au adus-o la finalizarea celei mai mari lucrări de infrastructură din ultimii 20 de ani din Romania. Podul Basarab va fi deschis publicului pe parcursul întregii zile.

Accesul pietonilor se va face numai din rampele de pe arterele N. Titulescu ÅŸi Vasile Milea ÅŸi va fi permis numai pe sensul dinspre Åžoseaua N. Titulescu, spre bulevardul Vasile Milea.

Pasajul Basarab va avea o garanÅ£ie de 120 de luni ÅŸi va realiza legătura între Bulevardul Nicolae Titulescu – Åžoseaua Orhideelor – Podul GrozăveÅŸti, iar de aici vor fi două sensuri pe Åžoseaua GrozăveÅŸti ÅŸi Bulevardul Vasile Milea.

"Este prima dată când o autoritate locală, care efectuează o lucrare de infrastructură rutieră, nu cere avizul Inspectoratului, înainte de inaugurarea ei"

MARIN BUCUR secretar general ISC

 


About Post Author

Lasă un răspuns