Papa Francisc oficiază la Blaj slujba de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri, reprezentanţi ai Bisericii Române Unite – Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

La ceremonia de pe Câmpia Libertăţii participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi alte personalităţi politice.

Zeci de preoţi îi împărtăşesc pe pelerinii de la Blaj, la finalul slujbei oficiate de Papa Francisc. Printre cei care s-au împărtăşit se numără şi Carmen Iohannis.

Mulţimea a fost rugată să rămână câteva momente în tăcere, după ce Papa Francisc şi-a terminat discursul.

Papa Francisc rosteşte Omilia, discursul prin care interpretează textul evangheliei citite în timpul slujbei şi îl aplică la realitatea actuală. „Dragi fraţi şi surori, chiar şi astăzi reapar noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună şi să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii ale lor culturale şi religioase.

Colonizările ideologice dispreţuiesc valoarea persoanei, a vieţii, a căsătoriei şi a familiei şi dăunează, prin propuneri distrugătoare, atee ca şi cele din trecut. în mod deosebit tinerilor noştri şi copiilor, lăsăndu-i fără rădăcini din care să poală creşte.

Sunt voci care, semănând teamă şi diviziune, vor să şteargă şi să îngroape cea mai preţioasă moştenire pe care aceste ţinuturi au văzut-o nâscându-se”, a spus Sfântul Părinte.

În Omilia rostită în tilul slujbei religioase, Suveranul Pontif a amintit de Edictul de la Turda, din 1586, care sancţiona radicalismul şi promova un act de toleranţă religioasă, unul dintre primele cazuri din Europa de acest tip.

„Aş dori să vă încurajez să duceţi lumina Evangheliei la contemporanii noştri şi să continuaţi să luptaţi, ca aceşti Fericiţi, împotriva acestor noi ideologii care apar. Să fiţi mărturisitori ai libertăţii şi ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea şi dialogul asupra diviziunilor, incrementând fraternitatea de sânge, care îşi găseşte originea în perioada de suferinţă în care creştinii, divizaţi în decursul istoriei s-au descoperit a fi mai apropiaţi şi mai solidari. Să vă însoţească pe drumul vostru ocrotirea maternă a Preacuratei Fecioare Maria şi mijlocirea noilor Fericiţi“, a spus Papa în încheiarea mesajului său.

Urmează o citire a textelor evanghelice. Apoi Sfântul Părinte va rosti Omilia, o interpretare / explicare a textului biblic şi referiri la actualitate.

Cardinalul Lucian Mureşan aduce mulţumire papei pentru beatificarea episcopilor şi rosteşte un discurs prin care subliniază importanţa Blajului în istoria ţării şi a Bisericii Greco-Catolice: „Vă mulţumim, Sfinte Părinte, pentru cele ce numai Dumnezeu ne poate oferi“. De asemena, cere Papei o binecuvântare.

Sfântul Părinte a rostit, în limba latină, formula prin care cei şapte episcopi sunt beatificaţi.  „Noi ascultând dorinţa Fratelui Nostru cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice Române, a mai multor confraţi întru episcopat, precum şi a multor credincioşi, după ce am primit părerea exprimată de Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, cu Autoritatea Noastră Apostolică dispunem ca Venerabilii Slujitori ai lui Dumnezeu, Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, episcopi şi martiri ai Bisericii din România şi păstori după inima lui Hristos, mărturisitori eroici ai Evangheliei iertării şi a păcii, să fie de acum înainte numiţi Fericiţi şi să li se poată celebra sărbătoarea în locurile şi după legile prevăzute de dreptul canonic, în fiecare an la 2 iunie. În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Spirit. Amin”, a spus Papa Francisc în faţa pelerinilor adunaţi la Blaj.

Acum se cântă Troparul episcopilor martiri, Condacul, si se dezveleşte Icoana martirilor, care e binecuvântată. Sfânta Liturghie se va încheie cu binecuvântarea specifică Liturghiei Sf. Ioan Gură de Aur, iar după aceea urmează rugăciunea Regina Coeli.

Prea Fericitul Cardinal Lucian Mureşan a citit cererea pe care o adresează Sfântului Părinte Papa, rugându-l să îi declare fericiti pe cei şapte episcopi martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Urmează intervenţia Sfântului Părinte, prin care îşi exprimă acordul, îi declară fericiţi şi se citeşte o formulă liturgică pe tema acestei beatificări. Textul citit este în latină.

Slujba de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri a început.

Pe scena pregătită pentru ceremonie, este amplasat tronul arhieresc realizat special pentru Papa Francisc, cu puternice semnificaţii spirituale şi simbolice. Cel care l-a realizat este Andu Mărginean, originar din Sibiu, absolvent al Universităţii de Artă Bucureşti.

Papa Francisc a ajuns pe Câmpia Libertăţii, in papamobil, şi este aclamat de pelerini. Potrivit Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Blaj şi pe traseele de deplasare participă 100.000 de pelerini.

Papa Francisc soseşte la Blaj. Zeci de mii de pelerini vor participa la beatificarea celor şapte episcopi martiri.

Potrivit evaluarii din acest moment a  Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Blaj si pe traseele de deplasare participa 100.000 de pelerini.

Preşedintele Iohannis, însoţit de soţia sa Carmen, soseşte pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. La ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi martiri va participa şi Custodele coroanei, principesa Margareta, alături de Principele Radu Duda.

Sosirea lui Iohannis a fost marcată de un ropot de aplauze. Preşedintele a salutat pelerinii şi oficialităţile. Când imaginea premierului Dăcnilă a fost afişată pe ecrane, unii pelerini au huiduit pentru câteva secunde.

Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” precizează că, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctitatii Sale s-a modificat,  fiind ales planul de rezervă, pe cale rutiera.

Papa Francisc s-a deplasat de la aeroportul din Sibiu la Blaj însoţit de coloana oficială. Schimbarea planului nu a afectat programul anunţat iniţial.

Mai multe personalităţi ale lumii politice au ajuns dekja la Blaj. Printre ele, premierul Viorica Dăncilă, ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, fostul ministru al Afacerilor europene, Victor Negrescu, fostul europarlamentar Monica Macovei.

Aeronava TAROM care îl transportă pe Papa Francisc a aterizat în urmă cu câteva minute la Sibiu. Sfântul Părinte va merge apoi spre Blaj, unde, la această oră, potrivit evaluării Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019“, este aşteptat de 40.000 de pelerini.

La ceremonia de la Blaj vor participa şi mai multe personalităţi politice. De exemplu, preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent la eveniment, iar după acesta se va deplasa la Sibiu pentre ceremonia de plecare a Suveranului Pontif din România, ceremonie care va avea loc pe Aeroportul din Sibiu.

De asemenea, la eveniment va participa şi premierul Viorica Dăncilă, fapt confirmat şi de purtătorul de cuvânt al Guvernului. Viorica Dăncilă a participat şi sâmbătă la liturghia de la Şumuleu CIuc.

Pe de altă parte, politicienii din partide nu par să se fi interesat de acest eveniment, cu atât mai puţin să fie prezenţi, cu toate că este punctul culminant al vizitei Papei Francisc. Unul dintre absenţi este chiar proaspătul şef al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Meteorologii au emis duminică dimineaţă o avertizare de cod galben de ceaţă pentru judeţele Alba, Covasna şi Mureş. Este vizat inclusiv Blajul, unde este aşteptat Papa Francisc.

Avertizarea este valabilă de la ora 7:40, până la ora 10:00, fiind anunţată “ceaţă care determină reducerea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m”.

Site-urile meteo specializate indică însă soare, risc scăzut de averse şi temperaturi de 24 de grade duminică la Blaj.

Papa Francisc a plecat de la sediul Nunţiaturii Apostolice din Capitală spre Aeroportul Henri Coandă, de unva merge cu un avion până la Sibiu, iar apoi cel mai probabil cu elicopterul la Blaj.

Câteva zeci de persoane l-au aclamat pe Sfântul Părinte la ieşirea din sediul Nunţiaturii. Coloana oficială care îl duce pe  Papa Francisc la aeroport, surprinsă la Piaţa Charles de Gaulle din Capitală

Primii pelerini au ajuns pe Câmpia Libertăţii de la Blaj încă de la ora 6.00. Primii oameni care au intrat pe Câmpia Libertăţii au fost pelerinii din nordul ţării, din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud.

Au plecat de acasă în cursul nopţii pentru a prinde cele mai bune locuri la evenimentul istoric de la Blaj.

”Am pornit azi-noapte, pe la 11 şi ceva spre Blaj. Suntem bucuroase că am ajuns aici. Am venit în primul rând pentru întâlnirea cu Papa şi apoi pentru beatificarea celor şapte episcopi martiri, care, pentru biserica noastră greco-catolică, sunt foarte importanţi.

Suntem foarte încântate şi emoţionate să vedem cum va fi totul”, a spus o preoteasă din Strâmtura, Maramureş, care a venit la Blaj împreună cu fiica ei de câţiva anişori.

”Avem emoţii, abia aşteptăm întâlnirea şi suntem încântaţi. Am plecat de la 12.00 ca să fim cât mai aproape de Papa”, a spus un alt pelerin din Maramureş. ”Ne simţim foarte bine. Nu suntem obosiţi deloc, chiar dacă nu am dormit”, au spus alţi pelerini care aşteptau întâlnirea cu Sfântul Părinte. peste 50.000 de oameni participă duminică la evenimentul istoric de la Blaj. *** Potirul şi Evanghelia unuia dintre episcopii martiri, PSS Valeriu Traian Frenţiu – datând din 1938 şi care s-au aflat în expoziţia dedicată Ierarhului din Cripta Catedralei “Sfântul Nicolae” din Oradea –  vor fi folosite la celebrarea euharistică oficiată de Papa Francisc.

Pentru Liturghia de Beatificare a fost construit un tron arhieresc cu puternice semnificaţii spirituale şi simbolice, cel care l-a realizat fiind  Andu Mărginean, originar din Sibiu, absolvent al Universităţii de Artă Bucureşti.

La ceremonia de la Blaj sunt aşteptaţi peste 50.000 de pelerini. Vor fi prezenţi şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă.

Sfântul Părinte va sosi la Blaj după ora 10:00 şi va traversa principala arteră rutieră din oraş, Bulevardul Republicii, în drumul său spre Câmpia Libertăţii, unde, de la ora 11:00, va oficia Sfânta Liturghie cu beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri. Imediat după ceremonialul religios, Papa Francisc va putea fi salutat, după ora 13:00, în Piaţa 1848.

Suveranul Pontif va avea apoi o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj, unde va rosti un discurs, ultimul al vizitei. La ora 17:00, pe Aeroportul din Sibiu, se va desfăşura ceremonia de rămas bun, în prezenţa preşedintelui Iohannis.

Recunoaşterea martiriului episcopilor greco-catolici morţi pentru credinţă în timpul prigoanei comuniste Cauza beatificării a fost deschisă în 1994.

Procesul canonic eparhial de recunoaştere a martiriului episcopilor greco-catolici morţi pentru credinţă în timpul prigoanei comuniste a început oficial pe 16 ianuarie 1999 la Blaj şi a durat până la 10 martie 2009.

Etapa a constat din culegerea de informaţii cât mai complete (mărturii verbale şi documente culese din arhive) privitor la viaţa, activitatea şi martirajul celor şapte episcopi greco-catolici morţi în timpul prigoanei comuniste.

Apoi, documentele au fost transferate la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor pentru a fi studiate şi sintetizate în vederea evaluării lor.

A urmat etapa de evaluare din partea unei comisii de 9 teologi care s-a concretizat cu vot afirmativ unanim în data de 8 ianuarie 2019, după care evaluarea s-a făcut de către o comisie de cardinali şi episcopi, de asemenea cu rezultat pozitiv.

Sfântul Părinte Francisc a autorizat congregaţia să promulge Decretul de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi greco-catolici morţi între anii 1950-1970 din timpul persecuţiei comuniste pe 19 martie 2019.

Lasă un răspuns