Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale evaluarea activităţii Serviciului Public de Asistenţă Socială al comunei Preuteşti, judeţul Suceava, cu privire la Daria, fetiţa de 1 an şi 10 luni din satul Leucuşeşti care a murit ca urmare a unor probleme severe de sănătate cauzate de starea de malnutriţie la care a fost supusă de către tatăl ei, în lipsa mamei plecate la muncă în străinătate.

Reprezentanţii organizaţiei transmit autorităţilor să ţină seama de gravitatea deosebită a acestei situaţii şi de faptul că în grija tatălui se mai află trei copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 13 ani, aflaţi în pericol iminent de a nu putea supravieţui nepăsării tatălui şi sărăciei cronice în care se zbate familia.

„Am constatat cu stupoare că niciunul dintre copii nu se afla în atenţia asistenţilor sociali ai comunei Preuteşti şi nu era înscris pe lista vreunui medic de familie din zonă, deşi lipsurile şi mizeria materială/condiţiile mizere în care trăiau copiii erau binecunoscute de către localnici”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

De asemenea, subliniază Salvaţi Copiii, se impune de urgenţă aplicarea prevederilor Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi a Hotărârii de Guvern 691/2015 de reglementare a Procedurii de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi serviciile de care aceştia pot beneficia.

O altă recomandare este ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), pentru toţi cei trei copii, să verifice aplicarea măsurii de plasament în regim de urgenţă de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Suceava.

Înfometarea fetiţei urmată de deces constituie un motiv temeinic „care să susţină existenţa unei situaţii de pericol iminent” pentru copiii din familie şi instituirea măsurii de plasament în regim de urgenţă pentru toţi aceştia, la care este necesară efectuarea unei anchete asupra modului în care a fost posibilă necunoaşterea de către asistenţii sociali ai comunei Preuteşti a situaţiei deosebit de grave din familia fetiţei decedate şi identificarea motivului pentru care niciunul dintre copii nu fusese înscris la un medic de familie.

Comuna Preuteşti nu se numără printre localităţile lipsite de o structură de asistenţă socială, precizează Salvaţi Copiii. Ea dispune, conform statului de plată din 2017 postat pe website-ului instituţiei, de un birou de asistenţă socială format din 8 consilieri, asistenţi sociali şi referenţi, ale căror atribuţii cuprind şi „identificarea familiilor şi persoanelor aflate în dificultate, precum şi cauzele care au generat situaţiile de risc de excluziune socială”.

Totodată, autorităţilor li se mai solicită verificarea transmiterii către serviciul public de asistenţă socială al comunei Preuteşti de către unitatea şcolară din satul Leucuşeşti a numelor, prenumelor copiilor şcolarizaţi din familie, ale părinţilor acestora şi a adresei lor de domiciliu. Conform HG 691/2015, unităţile de învăţământ sunt obligate să trimită, în termen de 15 zile de la solicitarea serviciului de asistenţă socială, datele copiilor şi ale părinţilor în cazul în care aceştia părăsesc România pentru o perioadă îndelungată.

Salvaţi Copiii mai cere ANPDCA urmărirea şi sprijinirea anchetei penale in rem cu privire la uciderea din culpă a copilului, precum şi adresarea unei solicitări la nivel naţional către toate serviciile publice de asistenţă socială de identificare, până la sfârşitul anului, a cazurilor de neglijenţă gravă care nu se află în prezent în monitorizarea lor şi de sesizare a direcţiilor de asistenţă socială şi protecţie a drepturilor copilului pentru prevenirea abuzului, exploatării ori neglijării.

„În această perioadă, suntem cu toţii preocupaţi de sărbătorirea Centenarului Unirii unei ţări în care un copil din 11 suferă zilnic de foame iar patru copii din 10 sunt afectaţi de sărăcie şi excluziune socială. Înfometarea şi sărăcia definesc viaţa cotidiană a unui număr prea mare de copii, mutilându-le şansele de supravieţuire şi dezvoltare. Suntem, de asemenea, de acord că legile juridice şi legile morale ale acestei ţări îi îndreptăţesc pe copii să beneficieze prioritar de investiţiile necesare pentru ca viaţa şi dezvoltarea lor fizică, psihică şi intelectuală să le fie asigurate. Însă, datele statistice negative cu privire la copil (mortalitate infantilă ridicată, sărăcie mai accentuată în cazul copiilor decât în cazul adulţilor, investiţii la un nivel minim istoric în educaţie şi sănătate, numărul mare de copii afectaţi de migraţia părinţilor lor, malnutriţia endemică, violenţa în familie şi în şcoli, fenomenul copiilor cu copii) sunt copleşitoare şi ele constituie efectele atitudinii de ignorare a problemelor cu care se confruntă copiii şi familiile lor, în special când vorbim despre mediul rural”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, citată în comunicat.

About Post Author

Lasă un răspuns