""

În perioada 9-16 mai, în fosta Capitală Culturală Europeană, se va desfăşura Sibiu Jazz Festival. Printre vârfurile ediţiei din acest an se numără Jazz Bigband Graz din Austria, Sam Newsome & Lucian Ban (SUA/România), Beta Burlacu Band din Moldova.

Cu o istorie de patru decenii în spate, Sibiu Jazz Festival este cel mai vechi eveniment de acest gen din România. Săptămâna jazzistică va debuta la 9 mai, de Ziua Europei, când pe străzile vechiului burg va cânta o fanfară ambulantă, care va evoca începuturile jazzului din urmă cu un secol şi mai bine.

Seara, de la 20.30, în Piaţa Mică va avea loc deschiderea oficială a manifestării, cu un concert susţinut de formaţia israeliană J. Viewz. Grupul prezintă o combinaţie unică de instrumente live: voce, tobe şi platane. La Teatrul Gong va începe luni, 10 mai, ora 19.00, Concursul Sibiu Jazz Festival. Marţi, în Piaţa Mică, publicul va putea să asiste la concertul Horia Brenciu Orchestra.

Joi este ziua unor recitaluri de excepţie: Béla „Szakcsi" Lakatos Gypsy Groove din Ungaria, în Sala Thalia, de la ora 19.00, Geta Burlacu Band din Moldova, în Piaţa Mică, de la ora 20.30, şi Beata Przybytek Quintet din Polonia, în sala Thalia, de la ora 21.00. Alte nume grele în agenda festivalului (vineri, 14 mai) sunt Sam Newsome & Lucian Ban „The RO – USA Jazz Suit" – rod al colaborării între saxofonistul Sam Newsome şi pianistul Lucian Ban, care combină muzica populară românească şi jazzul american – şi Kenny Garrett Quartet. Kenny Garrett este un saxofonist şi flautist de jazz din SUA. Cariera muzicianului a luat avânt atunci când s-a alăturat ansamblului The Duke Ellington Orchestra, în 1978.

Duminică, în Sala Thalia, de la ora 20.00, este programat un recital extraordinar susţinut de Jazz Bigband Graz din Austria. Noul proiect al trupei, „poezia electrică & lo-fi cookies", combină accentele electronice moderne ale muzicii de club actuale, cu forţa şi complexitatea muzicii interpretate de cele 17 instrumente ale grupului.
 

Din programul festivalului

Duminică, 9 mai

Piaţa Mică, ora 20.30
Deschiderea oficială: Concert J. Viewz (Israel).

Luni, 10 mai

Piaţa Mică, ora 20.30
Indigo Band (Serbia).

Marţi, 11 mai

Piaţa Mică, ora 20.30
Horia Brenciu Orchestra.

Miercuri, 12 mai

Piaţa Mică, ora 20.30
Concert Guilty Lemon (România).
Sala Thalia, ora 21.00
Ramon Valle Trio (Cuba).

Joi, 13 mai

Sala Thalia, ora 19.00
Béla „Szakcsi" Lakatos Gypsy Groove (Ungaria).
Piaţa Mică, ora 20.30
Geta Burlacu Band (Moldova).

Vineri, 14 mai

Sala Thalia, ora 18.30
Sam Newsome & Lucian Ban „The RO – USA Jazz Suit".
Sala Thalia, ora 22.00
Kenny Garrett Quartet (SUA).

Sâmbătă, 15 mai

Sala Thalia, ora 19.00
Benni Chawes Quintet (Danemarca).

Duminică, 16 mai

Sala Thalia, ora 20.00
Jazz Bigband Graz (Austria).


 

Lasă un răspuns