Miercuri după prânz, săptămâna trecută, când premierul cu ai săi miniştri economici îşi băteau capul să găsească soluţii prin care să mai limiteze dezastrul adus de bomba Oltchim Dan Diaconescu, pusă sub scaunul USL şi al guvernării Ponta, a apărut ştirea dată de agenţia Mediafax că impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% din 2013. Ministerul Finanţelor, printr-un funcţionar oarecare, şi-a făcut datoria şi a dat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern prin care se anunţă că "în concordanţă cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv cu 16,05% pentru anii 2010-2012".

  De aici a apărut un întreg scandal între premierul Ponta şi Ministerul Finanţelor reprezentat de ministrul Florin Georgescu şi secretarul de stat Liviu Voinea. Premierul le-a reproşat celor doi într-o emisiune televizată că nu l-au consultat înainte de a face public acest proiect. Problema lui Victor Ponta nu este că s-au respectat prevederile legale, ci că s-au anunţat aceste majorări acum, când începe campania electorală şi nu dă bine la electorat să anunţi că trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru eliberări de autorizaţii, avize, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru eliberarea titlurilor de proprietate etc. Ponta a ieşit în faţă ca să clarifice ce-i cu această majorare: e de pe vremea lui Boc, iar primarii pot să majoreze taxele cu 16%, dar nu sunt obligaţi. Dacă au resurse în buget, le pot ţine pe loc. De fapt prin asta, premierul le-a spus primarilor USL, nu cumva să prind că anunţaţi aceste majorări în această toamnă, când trebuie să câştigăm alegerile cu peste 50%.

Tot miercuri primarul capitalei Sorin Oprescu a spus că nu mai poate subvenţiona întreţinerea la iarnă din buget pentru toată lumea, aşa că cei care câştigă peste 2.500 de lei pe lună într-o familie trebuie să plătească gigacaloria la preţ întreg. Asta înseamnă că factura la căldură va fi dublă. A doua zi primarul s-a răzgândit. Şi iarna asta Primăria Capitalei va subvenţiona jumătate din căldură. Păi cum poţi să intri în alegeri anunţând că reduci subvenţia? Asta ar fi un glonte în cap pentru USL, cea care se sprijină pe Oprescu.

Dacă ne întoarcem puţin în istoria de 20 de ani, vom vedea cum din motive electorale, cu ochii la dorinţele poporului, toate guvernele au amânat decizii, majorări de impozite şi taxe, au ţinut cursul valutar – aici BNR este principalul vinovat, au ţinut preţurile la utilităţi pe loc sau au aprobat cu două mâini majorări de salarii şi pensii fără un echivalent în economie.

 

Cititi m-ai multe pe : http://www.mediafax.ro/economic/opinie-cristian-hostiuc-zf-pregatiti-va-sa-platiti-anul-viitor-pentru-toate-subventiile-reducerile-si-amanarile-care-vi-se-dau-acum-in-campanie-electorala-nu-exista-masa-pe-gratis-pentru-populatie-si-companii-10174577

 

Sursa: http://www.mediafax.ro

 

Lasă un răspuns