Dacă BNR şi toate guvernele nu s-au îngrijit să dezvolte alternative de finanţare, am ajuns la pixul unui birocrat de la Londra, Paris, Amsterdam sau Viena. Grupul olandez ING a închis operaţiunile bursiere de la Bucureşti într-un amplu proces de restructurare a acestui segment de activitate la nivel internaţional.Au picat la tăiere birourile din Praga, Moscova, Londra, Bucureşti etc. În total erau 40 de ţări. A rămas, însă, Varşovia. Bravo pentru polonezi pentru că au o bursă solidă de unde grupurile internaţionale nu pleacă, ci vin. Având în vedere cât de jos este bursa de la Bucureşti ca volum de tranzacţionare şi ca număr de companii interesante, plecarea ING nu înseamnă nimic. Doar 7-8 posturi restructurate şi un concurent mai puţin pentru ceilalţi care au rămas. Plecarea ING de pe bursă este călcată în picioare de telenovela Oltchim, de declaraţiile lui Dan Diaconescu şi de răspunsurile premierului Ponta. Este o ştire doar pentru burtieră.

  Pentru mine plecarea ING de pe bursă arată însă primitivismul pieţei financiare locale şi cum toate guvernele care au fost la putere, de la Văcăroiu până la Ponta, au dat cu piciorul formării unei pieţe care să aducă finanţare în România. Cei mai mulţi guvernanţi au impresia că bursa este doar un loc de joacă pentru câţiva unde se fac speculaţii de către cei iniţiaţi şi care nu aduc nicio valoare adăugată. Niciun prim-ministru sau ministru al finanţelor nu s-a luptat să facă din Bucureşti un centru financiar regional. Lasă că au făcut polonezii care acum culeg roadele.

Lipsa unei burse la Bucureşti se vede acum, când toată lumea se plânge că nu mai există finanţare, că mor afacerile şi că pleacă banii din ţară. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, s-a luptat timp de 22 de ani pentru sistemul bancar. Dar nu s-a luptat şi pentru bursă, cu toate că a găzduit-o timp de un deceniu. Nu o reglementa el, aşa că nu-şi bătea capul cu dezvoltarea ei şi cu atragerea de companii şi investitori. Piaţa de capital era prea mică pentru BNR, iar pe Mugur Isărescu nu-l interesa măruntaiele ei. Avea treabă cu Bancorexul, Banca Agricolă, Bankcoop-ul.

Srusa : http://www.mediafax.ro

 

Lasă un răspuns