Actriţa şi cântăreaţa Olivia Newton-John şi regizorul Sam Mendes se numără printre personalităţile decorate de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, conform tradiţionalei liste cu distincţii regale de Anul Nou publicată vineri seară.

Olivia Newton-John, în vârstă de 71 de ani, a primit titlul de Damă Comandor al Ordinului Imperiului Britanic pentru implicarea în lupta contra cancerului şi pentru contribuţia sa în domeniul artelor.

Născută în Cambridge, în Anglia, înainte de a emigra cu familia în Australia, cântăreaţa a fost propulsată la rangul de vedetă mondială de rolul deţinut în filmul „Grease” (1978), unde a jucat alături de John Travolta.

Anul trecut, australiana a anunţat că este a treia oară când este afectată de cancer, iar anul acesta a dezvăluit, în programul de televiziune 60 Minutes, că se află în fază terminală şi că nu ştie cât i-a mai rămas de trăit. Ea a primit diagnosticul de cancer la sân în 1992 şi de tumoare la umăr, în 2013. După primul diagnostic, actriţa s-a implicat alături de asociaţii de profil în lupta împotriva acestei boli.

Olivia Newton-John a declarat agenţiei de ştiri Press Association că se simte „recunoscătoare” pentru că a fost recunoscută de regina Marii Britanii, care îi acordase anterior titlul de ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, în 1979.

„Sunt foarte mândră de originile mele britanice şi apreciez foarte mult că sunt onorată în acest fel de Regatul Unit”, a adăugat ea.

Printre alte vedete distinse de suverană se numără britanicul Sam Mendes, în vârstă de 54 de ani, care a câştigat în anul 2000 premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru „American beauty” şi a regizat două filme din saga „James Bond” („Spectre” şi „Skyfall”). El a fost numit cavaler al Ordinului Imperiului Britanic.

Compatriotul său, regizorul Steve McQueen, în vârstă de 50 de ani, care a câştigat premiul Oscar pentru „12 Years a Slave” (2013) a fost, de asemenea, numit cavaler pentru contribuţiile sale în domeniul artelor.

Cântăreţul Elton John, în vârstă de 72 de ani, numit anterior cavaler, a primit titlul de „Companion of Honour”, una dintre cele mai importante distincţii acordate de regină.

Muzicianul a declarat că se simte „umil şi onorat’ să primească o distincţie în semn de recunoaştere a carierei muzicale de decenii şi a activităţii sale caritabile, notează agenţia DPA care precizează că în prezent doar 65 de persoane deţin acest titlu.

Steven Knight, creatorul serialului de succes „Peaky Blinders”, a primit de asemenea un titlu din partea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

În total, regina a recompensat 1.097 de persoane cu ocazia Anului Nou, unele dintre acestea nefiind cunoscute publicului larg, însă implicate la nivel local.

O a doua listă de distincţii este anunţată în fiecare an la 21 aprilie, cu ocazia aniversării reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

sursa: agerpres

About Post Author

Lasă un răspuns