În fiecare an, în România, 500 de copii sunt diagnosticați cu cancer. Mulți au o situație financiară modestă și locuiesc desparte de centrele medicale.

    Părinții au o singură variantă pentru a fi alături de copiii lor în timpul tratamentului: un scaun într-un salon de spital. Scaunul suferinței.

    Pe acesta s-au așezat, astăzi, Antonia, Oana Pellea și Marius Manole cu scopul de a ajuta la strângerea de fonduri pentru construirea unui centru în care părinții necăjiți să poată sta.

 


    „Luați loc, vă rog! Copilul dumneavoastră are cancer”. Este momentul în care începi să cazi în gol și să nu te mai oprești.

    Și te tot duci, până când te oprești pe un scaun, la marginea unui pat de spital, pe care se află copilul tău.

   Și rămâi acolo luni întregi, pentru că nu-ți poți lăsa copilul singur, în timp ce face tratamentul cu citostatice, și altundeva n-ai unde să stai.

    „Un asemenea diagnostic, pur și simplu, te dezintegrează. Mama copilului bolnav de cancer ajunge să stea timp îndelungat pe un scaun de spital, cu o pungă alături, în care își are toată viața.

    Este copleșitor să trăiești așa ceva. A avea un loc unde să te refugiezi, unde să poți plânge, unde să te speli și unde să primești support, acest lucru le dă putere părinților”, a explicat psihoterapeutul Ecaterina Dumitrescu, vineri, la lansarea campaniei de strângere de fonduri.

    În prezent, în apropierea Institutului Oncologic București și Institutului Clinic Fundeni, un centru MagicHome oferă găzduire gratuită, suport și alte facilități familiilor cu copii diagnosticați cu cancer sau alte afecțiuni grave.

    În prima jumătate a anului, aici au fost cazați gratuit 300 de copii și membri ai familiilor acestora, însă nevoile reale sunt mult peste capacitatea acestui centru.

    Tocmai de aceea, astăzi, s-a dat startul unei campanii de strângere de fonduri pentru construirea unui nou centru.

    „Noul MagicHOME va fi amenajat în apropierea Institutului Oncologic și Institutului Fundeni din Capitală, va avea o suprafață de 700 de metri pătrați și va putea găzdui între 25 și 30 de persoane în fiecare zi, oferind aproape 10.000 de mese pe an.

    Pentru a strânge fondurile necesare finalizării centrului (200.000 de euro) sunt necesare 100.000 de SMS-uri”, a declarat Melania Medeleanu, fondatorul MagicHOME, alături de Vlad Voiculescu.

    Oana Pellea, Antonia și Marius Manole s-au așezat astăzi pe scaunul suferinței, aflat într-un salon de spital amenajat în cadrul Galeriei Galateca din centrul Capitalei, pentru a ajuta la strângerea de fonduri.

    „Oricine se va așeza pe scaunul acesta va observa că îi vor trece prin față toate suferințele, însă nu vor echivala cu durerea acestor părinți”, a spus actrița Oana Pellea.

    Mamă a trei copii, Antonia n-a putut să-și stăpânească lacrimile: „Vreau să ajut și mă bucur că fac parte din acest proiect”, a spus cântăreța, gâtuită de emoție.

    Cu multă durere, actorul Marius Manole a mărturisit: „Nu sunt fericit că mă aflu aici, dar nu trăim într-o țară normală.

   Așa că trebuie să facem campanii pentru a construi un astfel de loc. Dar noi suntem o țară de oameni buni, păcat că n-am avut noroc, așa că vom reuși să strângem banii necesari”.

    Așadar, oricine dorește să doneze pentru „Refugiul părinților copiilor cu boli grave” o poate face trimițând cuvântul „Magic” la numărul 8844 (valabil în rețelele Digi, Orange și Vodafone).

    Fiecare SMS este echivalentul a 2 euro/lunar.

    Mai mult, pentru a atrage atenția asupra acestei probleme, pentru a-și arăta solidaritatea și empatia față de părinți, vedete, voluntari și oameni obișnuiți vor ocupa non-stop un scaun din Galeria Galateca, din strada C. A. Rosetti, nr. 2-3, de pe care nu se vor ridica până nu se primesc 100.000 de SMS-uri și, implicit, fondurile necesare finalizării proiectului.

    Oricine dorește să se alăture acestei campanii se poate programa pe www.magichome.ro/refugiul pentru a ocupa scaunul rezistenței din galerie.

 

About Post Author

Lasă un răspuns