Un nou sistem de etichetare a carburanţilor este valabil începând din 12 octombrie, odată cu intrarea în vigoare a unei directive europene. Acest demers vizează toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și câteva ţări vecine (Islanda, Norvegia, Serbia, Elvetia, Macedonia, Lichtenstein şi Turcia) și are ca scop armonizarea denumirilor carburanților pentru a veni în ajutorul conducătorilor auto, astfel încât aceștia să poată alege combustibilul potrivit pentru vehiculul lor atunci când călătoresc.

Astfel, benzina va fi marcată cu litera „E“, încadrată într-un cerc. Litera va fi urmată obligatoriu de una sau de două cifre, după caz. Astfel, inscripţia „E5“ se referă la benzina cu cifră octanică 95 sau 98, care are maximum cinci procente etanol. Benzina E10, de 95 sau de 98, are 10% etanol în compoziţie. Alimentarea cu acest sortiment poate aduce avarii la un autoturism care nu este compatibil cu standardul E85 (Etanol 85).

În cazul motorinei, marcajul va fi litera „B“, integrat într-un pătrat, urmat de o cifră (în funcţie de procentul de bio-diesel din motorină). Deocamdată, la pompe se poate alimenta doar cu motorină B7, însă ulterior la pompe vom găsi şi motorină B10, dar şi sortimentul XTL. Acesta din urmă reprezintă motorina sintetică.

Pentru carburanţii alternativi se va folosi un romb, pompele de GPL fiind singurele care nu îşi vor schimbă numele, însă vor avea cele trei litere în simbolul geometric. H2 (în romb) semnifică alimentarea cu Hidrogen, în timp ce pompele de gaz natural lichefiat vor avea avea inscripţia GNL (în romb), iar cele cu gaz natural comprimat vor avea GNC în aceeaşi formă.

Până acum denumirile noi, dar și cele obișnuite pentru români au fost etalate în paralel, pentru a nu crea confuzie în rândul conducătorilor auto.

Începând cu data de 12 octombrie, afișarea noilor denumiri pentru carburanți a devenit obligatorie.

Lasă un răspuns