Procedura de zbor este atât de recunoscută şi obişnuită încât pentru unele persoane călătoriile cu avionul au devenit aproape o rutină. Cu toate acestea, spun experţii NASA, ceea ce nu ştim este faptul că prin zbor ne expunem la radiaţii. 

Potrivit The Independent, experţii NASA au dezvăluit adevăratul pericol în ceea ce priveşte zborul cu avionul.

Cu toate că este cel mai sigur mod de transport, din punct de vedere statistic, trebuie să ştim că atunci când alegem să călătorim cu avionul, ne putem expune la radiaţii care, în timp, ne pot afecta sănătatea.   

Zburăm aproape de limita superioară a troposferei (stratul inferior al atmosferei), la 11.887 de metri înălţime, astfel, spun experţii NASA, intrăm în contact cu particule atomice cosmice ce pot fi dăunătoare.

Când suntem la pământ, e mai puţin probabil să intrăm în contact cu acestea datorită câmpului magnetic care înconjoară planeta noastră.  

„Particulele cu energie suficientă, totuşi, pot pătrunde atât în magnetosferă, cât şi în atmosferă, unde se ciocnesc cu molecule de azot şi oxigen.

Aceste coliziuni determină particulele de energie înaltă să se descompună în particule diferite prin procese cunoscute drept cascade nucleonice şi electromagnetice.

Dacă aţi putea vedea particulele de la fereastra avionului, le-aţi observa că se strâng într-o regiune deasupra avionului.

Densitatea atmosferei face ca decăderea să se petreacă predominant la o înălţime de 18.288 de metri de pământ ceea ce creează un strat concentrat de particule de radiaţii cunoscut sub numele de maximul Pfotzer.

Ceea ce înseamnă că membrii echipajului sunt clasificaţi drept «lucrători expuţi la radiaţii» datorită expunerii lor continue la razele cosmice“, declară experţii NASA. 

De asemenea, Eddie Semones, un expert NASA, a explicat pentru Business Insider: „Radiaţiile cosmice nu reprezintă un risc semnificativ de expunere la sol. De fapt, obţineţi mai multă expunere din materialul radioactiv natural al Pământului decât din razele cosmice galactice“.   

Acesta este şi motivul pentru care NASA nu permite astronauţilor să petreacă mai mult de un an pe orbită. Agenţia spaţială nu doreşte să le mărească acestora riscul de cancer de-a lungul vieţii cu mai mult de trei procente, notează sursa citată.   

Cu toate acestea, nu există limite oficiale pentru membrii echipajelor de zbor în Statele Unite.  Între timp, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o directivă care limitează expunerea aeronavelor la radiaţiile cosmice în mai 1996, implementată din mai 2000.  

Comisia Internaţională pentru Protecţia Radiologică recomandă membrilor echipajului să nu fie expuşi la mai mult de 20 millisieverts (mSv) pe an, în timp ce publicul larg ar trebui să primească mai puţin de 1 mSv pe an.

Expunerea anuală a echipajelor de zbor este estimată la 3 mSv.   NASA a studiat ulterior radiaţiile cosmice în ianuarie 2017, făcând măsurători între 7.924 de metri înălţime şi 36.576 de metri deasupra Pământului.

Rezultatele au fost publicate în revista „Space Weather“ şi vor fi utilizate pentru a îmbunătăţi modelele meteorologice spaţiale, cum ar fi Nowcast şi NAIRAS, care măsoară nivelul de radiaţie.  

„Acestea pot fi utilizate de către piloţii comerciali pentru a şti când şi unde nivelul de radiaţii este nesigur, permiţând traversarea aeronavelor în regiunea afectată, atunci când este necesar“, au mărturisit experţii NASA. 

About Post Author

Lasă un răspuns