Nouă lucrări ale Alexandrei Nechita ÅŸi patru ale lui Pablo Picasso au fost licitate miercuri în scop caritabil.

"Tablourile

Iubitorii de artă s-au adunat, miercuri seara, la Muzeul Literaturii Române, pentru a participa la licitaÅ£ia caritabilă organizată de FundaÅ£ia "Nadia Comăneci" ÅŸi de casa Ara Art Collection , în cadrul căreia au fost scoase la vânzare lucrări ale artistei române Alexandra Nechita, supranumită "MicuÅ£a Picasso", ÅŸi ale maestrului spaniol cu care a fost comparată.

Prezentă la eveniment, Nadia Comăneci a Å£inut un scurt discurs înainte de licitaÅ£ie, în care i-a mulÅ£umit "micuÅ£ei Picasso". "Ne-am gândit să facem această licitaÅ£ie pentru fundaÅ£ia «Nadia Comaneci» ÅŸi pentru proiectele din această fundaÅ£ie. În special pentru proiectul destinat copiilor «MiniMe», care ne este foarte drag. Îi mulÅ£umim Alexandrei Nechita, care ne-a donat aceste lucrări. Să ne gândim că există o altă româncă în străinătate care se gândeÅŸte la România", a spus fosta gimnastă.LicitaÅ£ia a fost prezentată de Bogdan Biţă de la Ara Art Collection. "Întâlnirea noastră este specială din două motive: pe de o parte, toate lucrările de faţă stau sub semnul calităţii lui Picasso, iar pe de altă parte, vorbim de o licitaÅ£ie caritabilă, în care fodurile obÅ£inute vor fi donate către proiectele fundaÅ£iei «Nadia Comăneci». AveÅ£i ocazia de a licita pentru una dintre cele nouă lucrări semnate de "micuÅ£a Picasso" ÅŸi pentru una dintre cele patru gravuri ale marelui pictor", le-a explicat Biţă participanÅ£ilor, adăugând că a fost pentru prima oară când tânăra pictoriţă ÅŸi-a donat operele unei licitaÅ£ii din România.

De la Oprah la Kelvin Klein

A comparat apoi stilul Alexandrei Nechita cu cel al lui Pablo Picasso, datorită vitalităţii paletei coloristice ÅŸi dinamismului imprimat în fiecare operă: "Ea a început acolo unde Picasso a terminat", a punctat reprezentantul Ara Art collection, adăugând că lucrările Alexandrei Nechita pot fi găsite în muzee celebre, dar ÅŸi în colecÅ£iile particulare ale unor personalităţi precum Oprah, Calvin Klein sau Whoopi Goldberg.

"AveÅ£i ocazia să vă alăturaÅ£i acestor nume", a încercat Biţă să stimuleze largheÅ£ea participanÅ£ilor la licitaÅ£ia caritabilă.

LicitaÅ£ia celor 13 lucrări, nouă ale Alexandrei Nichita ÅŸi patru ale lui Picasso, nu a durat mai mult de 20 de minute. "Angels în the dark" a fost primul tablou al Alexandrei Nechita vândut numărului 1, de la preÅ£ul de pornire de 2.500 euro, la 3.000 de euro. Numărul 28 a achiziÅ£ionat litografia "Voiceless Forest", de la 4.000, la 4.200 de euro, iar numărul 3, un bărbat de aproximativ 40 de ani, a cumpărat "Earth is a planet with one peace missing", la preÅ£ul de start de 1.000 de euro.

Două tinere au luat împreună tabloul "Boxed Sunshine", la 4.000 de euro. "Ne-a plăcut foarte mult mesajul ÅŸi am vrut să avem tabloul în familie, căci suntem rude", a spus una dintre ele pentru EVZ.

SURPRIZÄ‚

DeÅŸi au avut preÅ£uri apropiate, lucrările pictoriÅ£ei române s-au vândut mai bine decât cele ale genialului artist

Cele cinci tablouri ale "micuÅ£ei Picasso" care nu s-au vândut la licitaÅ£ie au fost achiziÅ£ionate de compania BRD, care se oferise, în primă fază, să cumpere toate cele nouă tablouri donate de Alexandra Nechita, după cum a precizat Virgil Munteanu, managerul FundaÅ£iei "Nadia Comăneci".

"Având în vedere că BRD-ul s-a oferit să achiziÅ£ioneze dinainte tablourile Alexandrei, noi am organizat evenimentul mai mult pentru a-i mulÅ£umi tinerei pentru ceea ce a făcut", a declarat Munteanu.

Încasări de 30.000 de euro

Numai una dintre cele patru gravuri ale maestrului Picasso, "Modele în atelier", a atras interesul iubitorilor de artă, restul rămânând la ARA Art Collection. Asta deÅŸi gravurile donate de persoane care au dorit să-ÅŸi păstreze anonimatul au avut preÅ£uri de pornire cuprinse între 2.500 ÅŸi 5.000 de euro, foarte apropiate de cele ale lucrărilor "micuÅ£ei Picasso". ExplicaÅ£ia este că participanÅ£ii la eveniment au fost atraÅŸi de gestul Alexandrei Nechita de a dona cele nouă tablouri.

"Fiind un eveniment caritabil, oamenii s-au axat mai mult pe ideea de a da banii în acest scop, nu neapărat pe cea de a cumpăra o lucrare de artă", a precizat Munteanu.

Întrebat de EVZ dacă evenimentul a decurs conform planului, managerul FundaÅ£iei "Nadia Comăneci" s-a declarat mulÅ£umit: "Cred că am reuÅŸit să strângem suficiente fonduri pentru a termina renovările, ca la toamnă să-i dăm drumul proiectului".

FundaÅ£ia "Nadia Comăneci" a strâns în final în jur de 30.000 de euro din tablourile Alexandrei Nechita ÅŸi din gravura lui Picasso.

"MiniMe Gymnastics" este un program non-competiÅ£ional educativ-sportiv, adresat copiilor de până la 12 ani. Programele sportive care se vor derula în acest spaÅ£iu sunt gândite ÅŸi dezvoltate de Nadia Comăneci în cadrul Academiei de Gimnastică "Bart Conner“ din Oklahoma City.

"ParticipanÅ£ii s-au axat mai mult pe ideea de a da banii în scop caritabil, nu neapărat pe cea de a cumpăra o lucrare de artă.“
VIRGIL MUNTEANU, managerul Fundaţiei "Nadia Comăneci"

SUCCES PRECOCE

Cea mai scumpă pictură, 400.000 de dolari

  • La numai 26 de ani, tablourile Alexandrei Nechita se regasesc în sute de muzee din lume, de la colectia de artă a Vaticanului, până la colecÅ£ii particulare deÅ£inute de celebrităţi precum Oprah Winfrey, Calvin Klein, Whoopi Goldberg sau David Letterman.
  • Născută pe 27 august 1985, la Vaslui, Alexandra Nechita s-a stabilit împreună cu părinÅ£ii în Statele Unite. A devenit celebră încă de la vârsta de 8 ani, fiind supranumită "MicuÅ£a Picasso".
  • Cea mai scumpă pictură a Alexandrei Nechita s-a vândut cu 400.000 de dolari, fiind achiziÅ£ionată de un colecÅ£ionar privat. "Întotdeauna l-am admirat pe Picasso ÅŸi am fost onorată ca lucrările mele să fie asociate cu numele lui. Cred că este o imensă dovadă de apreciere", a mărturisit Nechita
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns