""

Virginia Zeani, numele la naÅŸtere, Virginia Zehan (nascuta la 21 octombrie 1925 în Solovăstru, jud. MureÅŸ), este o cântăreaţă de operă, una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii ’50 ÅŸi ’60 ai secolului XX, timp de 25 de ani "prima donna assoluta" a teatrului de Operă din Roma, cântând împreună cu cei mai renumiÅ£i tenori, de la Beniamino Gigli ÅŸi Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti ÅŸi Plácido Domingo. Virginia Zeani este numele său artistic italienizat.

După ce începuse să studieze literatura ÅŸi filozofia la Universitatea din BucureÅŸti, ia lecÅ£ii de canto cu Lucia Anghel, continuând apoi cu celebra soprană ÅŸi pedagogă Lydia Lipkowska. La 19 ani îÅŸi termină studiile formale în Italia cu tenorul Aureliano Pertile, solistul preferat al lui Arturo Toscanini. GraÅ£ie acestei baze excelente de educaÅ£ie muzicală ÅŸi tehnicei vocale superioare, Virginia Zeani a reuÅŸit să menÅ£ină un standard de prim rang de-a lungul celor 30 de ani de carieră internaÅ£ională, interpretând peste 60 de roluri diferite. Debutul său a avut loc în 1948 cu un răsunător succes pe scena Teatrului Comunal de Operă din Bologna în rolul Violettei din opera "La Traviata" de Giuseppe Verdi, rol cu care urma să se afirme pe marile scene ale lumii, inclusiv Metropolitan Opera din New York, Teatrul BolÅŸoi din Moscova sau Covent Garden din Londra. Printre alte roluri din prima perioadă a carierei sale se numără ÅŸi Mimi din Boema de Giacomo Puccini, Margareta din Faust de Charles Gounod ÅŸi rolul titular din Manon de Jules Massenet, pe care l-a cântat alături de celebrul Beniamino Gigli. Opere de Gioacchino Rossini, Vincenzo Bellini ÅŸi Gaetano Donizetti (Lucia di Lammermoor, L’Elisir d’Amore, I Puritani), arii ÅŸi opere celebre în care a cântat prin toată Europa i-au stabilit o reputaÅ£ie de necontestat în repertoriul de "Bel Canto".

În 1955, Virginia Zeani debutează la Opera din Roma unde apare în numeroase roluri, fiind apreciată în termenii cei mai înalÅ£i. Două producÅ£ii importante au fost montate acolo special pentru ea: "Alzira" de Verdi ÅŸi "Otello" de Rossini, opere care nu fuseseră încă reluate în secolul XX. Unul din marile sale triumfuri a fost interpretarea rolului Desdemonei, triumf repetat când, împreună cu ansamblul Operei din Roma, apare pe scena Operei din Berlin ÅŸi la Metropolitan Opera House din New York.

În 1956 este invitată la Teatro alla Scala din Milano, unde apare într-o producÅ£ie nouă a operei "Giulio Cesare" de Haendel, alături de basul Nicola Rossi-Lemeni, cu care se va căsători un an mai târziu, mezzosoprana Giulietta Simionato ÅŸi tenorul Franco Corelli. În anul următor cântă rolul "Blanche de la Force", creat special pentru ea de compozitorul Francis Poulenc în premiera mondială a operei "Dialogues des Carmélites".

Datorită maturităţii şi excelentei calităţi a tehnicii sale vocale, Virginia Zeani a evoluat de la soprana de coloratură, la soprană lirică şi la soprană dramatică, ceea ce i-a permis să-şi lărgească treptat repertoriul cu rolurile de bază din operele "Don Carlos" şi "Otello" de Verdi, rolul Tatianei din "Eugen Oneghin" de Ceaikowski şi chia două roluri wagneriene, Senta din "Olandezul zburător" şi Elsa din "Lohengrin".

De-a lungul întregii sale cariere, Virginia Zeani a fost călduros omagiată pentru calităţile sale excepÅ£ionale de dinamism teatral, vitalitate ÅŸi sensibilitate. Vocea sa demonstrează o mare flexibilitate, emisă cu o remarcabilă competenţă tehnică, extinsă de la notele calde din piept până la înaltele acute. Zeani cântă cu o impecabilă frazare, cu intensitate ÅŸi convingere dramatică.

Virginia Zeani a înregistrat pe discuri mai multe albume selective ÅŸi versiuni complete ale operelor "La Traviata" de Verdi ÅŸi "Tosca" de Puccini. Multe din performanÅ£ele sale au rămas gravate pe "Legendary Recordings". Virginia Zeani este din 1991 profesoară de canto (Distinguished Professor) la Indiana University, School of Music, din Bloomington, Indiana. Una din cele mai bune eleve ale ei este soprana Angela Brown, care – în anul 2004 – a debutat cu mult succes pe scena Operei Metropolitan din New York în rolul titular din opera "Aida" de Verdi. În 1991, Virginia Zeani ÅŸi-a pierdut soÅ£ul, celebrul bas Nicola Rossi-Lemeni, după 34 de ani de fericită căsătorie.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.


Lasă un răspuns