Într-o lună, marele proiect de reabilitare a plajelor este gata, în zonele Mamaia – Constanţa – Eforie Nord.

    „Marea va avea altă culoare şi claritate după terminarea lucrărilor“, a declarat Gheorghe Boeru, preşedintele Romair Consulting, compania autohtonă care a asigurat asistenţa tehnică pentru managementul şi supravegherea celui mai amplu proiect de protecţie a litoralului românesc.

       Odată cu încheierea sezonului turistic şi plecarea turiştilor de pe plaje, operatorii de plaje din Mamaia au fost înştiinţaţi să elibereze total suprafaţa de plajă pentru a lăsa teren de lucru utilajelor care lucrează la reabilitarea litoralului.

     Proiectul, cel mai mare făcut vreodată pe litoral, vizează lărgirea cu până la 100 metri lăţime a plajelor înghiţite de Marea Neagră, construirea şi refacerea digurilor de protecţie pentru a salva plaja de la eroziune.

      „Marea Neagră va avea altă culoare şi altă claritate în urma lucrărilor“, a declarat Gheorghe Boeru, preşedintele Romair Consulting.

     Litoralul a intrat aşadar în ultima etapă a proiectului „Protectia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune.

    Înnisiparea a început la Eforie Nord şi continuă la Constanţa şi la Mamaia.

   Litoralul se va mări cu 33 hectare pe o lungime de 7 kilometri, plajele au fost reconstruite uneori de la zero cu un aport de peste 3 milioane metri cubi de nisip, ceea ce va permite primirea a 50.000 turişti în plus.

   Pe unele porţiuni, lucrările – care sunt garantate de constructorii olandezi pe termen de 50 ani – sunt încheiate în proporţie de 99%, iar recepţia finală va fi peste o lună.

   O controversă legată de extragerea nisipului din mare a fost explicată la prezentarea stadiului proiectului, organizată miercuri la hotel Ibis din Constanţa.

    Nisipul este adus din largul mării, extras de nave-utilaj speciale şi transportat la ţărm cu tubulaturi submarine.

  „Am extras de la o adâncime de 20-25 metri, din zone unde nu exista floră sau faună şi unde nisipul avea aceeaşi structură de pe plajă.

    Constructorul olandez a făcut prospecţiuni care au fost avizate de Agenţia Naţională pentru Resursele Minerale şi autorizate de Apele Române“, a precizat ing. Hristu Uzun, managerul de proiect de la Apele Române.

   Valoarea totală a proiectului este de 170.450.084 euro inclusiv TVA.

    Finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune este în valoare de 145.680.660 euro. Beneficiarul proiectului este Administraţia Naţională Apele Române.

    „Proiectul aduce avantaje majore în domeniul socio-economic pentru cei peste 122 de operatori economici identificaţi (hoteluri, restaurante, magazine, firme de pescuit etc.) care vor fi, de asemenea, protejaţi împotriva riscului de eroziune costieră.

    Proiectul a generat 250 locuri de muncă temporare şi 10 permanente“, afirmă preşedintele Romair Consulting.

   În anul 2016, un alt proiect pentru refacerea restului plajelor va fi elaborat pentru a fi transmis şi aprobat de Comisia Europeană de la Bruxelles.

   „Vorbim despre 11 loturi de la Eforie Sud la Vama Veche, întinse pe 12 kilometri, despre noi soluţii tehnice ce vor include o poartă de trecere de apei între Năvodari şi Mamaia ca să nu mai omorâm lacul Mamaia.

    Acest proiect a durat 750 zile, la proiectul cel nou, care va intra în lucru în 2017, vor fi de realizat ecluze, de protejat lacuri, zone şi specii din arealul de la 2 Mai – Vama Veche“, a precizat Gheorghe Boeru, preşedintele Romair Consulting.

About Post Author

Lasă un răspuns