Mai mult de 30.000 de vizitatori, în primul weekend la Classical Christmas Market din Bucureşti

 

Mai mult de 30.000 de persoane au vizitat în weekendul inaugural Classical Christmas Market, deschis pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti, informează instituţia.

Classical Christmas Market este primul târg de Crăciun în aer liber în care se aude doar muzica clasică a sărbătorilor. Este deschis până pe 31 decembrie şi poate fi vizitat zilnic, între orele 10:00 şi 22:30, conform noilor reglementări.

Pe lângă standurile luminate şi decorate, a fost amenajat şi un patinoar de 600 de metri pătraţi, iar brazii au fost împodobiţi.

Opera Naţională Bucureşti şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, alături de Programul Naţional Cantus Mundi sunt organizatorii târgului ce pune în valoare, în exclusivitate, muzica simfonică a sărbătorilor de iarnă.

Accesul este gratuit, în baza certificatului verde.

Classical Christmas Market e amenjat pe o suprafaţă de 12.000 metri pătraţi.

Publicul se poate bucura şi de scena specială a colindătorilor, pregătită pentru spectacolele şi concertele copiilor din Programul Naţional Cantus Mundi şi nu numai, de Ateliere Spiriduşilor şi workshopuri pentru copii, de „zboruri” cu sania deasupra patinoarului, plimbări cu Express-ul OCC – trenuleţul partenerilor de la Opera Comică pentru Copii, dar şi cu trăsura cu cai, de tradiţionalele căsuţe cu bunătăţi de sărbători şi multe surprize.

Pe parcursul târgului, în sala mare a Operei vor avea loc mai multe reprezentaţii eveniment: premiera spectacolului centenar „Lohengrin” de Wagner (regia Silviu Purcărete – 8, 10 şi 12 decembrie), Seara Tinerilor Coregrafi (14 decembrie),  spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski (15, 18, 23 şi 29 decembrie), spectacolul „La Traviata” de Verdi (19 şi 22 decembrie), „Nunta lui Figaro” de Mozart (18 decembrie) şi „La Bohème” de Puccini (29 decembrie) – organizate de Opera Naţională Bucureşti, precum şi spectacolul de Crăciun al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, intitulat „Pe drumul Crăciunului” (16, 17 decembrie).

Opera Naţională Bucureşti, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, este cea mai importantă scenă dedicată spectacolului muzical şi coregrafic din România. Instituţionalizată în 1921, ONB a fost constituită pe fondul existenţei pe teritoriul României, încă din 1885 a Companiei Opera Română înfiinţată de George Stephănescu, ce îşi desfăşura spectacolele pe scena Teatrului Naţional. Prima reprezentaţie oficială a avut loc pe 8 decembrie 1921, cu spectacolul „Lohengrin” de Richard Wagner, prilej cu care compozitorul George Enescu s-a aflat la pupitrul dirijoral, dorind astfel să sublinieze sprijinul şi implicarea sa efectivă în realizarea acelui moment istoric în cultura neamului românesc. În acest an, pe 8 decembrie, a fost programat spectacolul centenar, cu acelaşi titlu, în regia lui Silviu Purcarete cu o distribuţie de renume internaţional.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieţii muzicale româneşti şi universale. Din momentul înfiinţării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925 – 2011), Corul Madrigal a susţinut peste 4.600 de concerte în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de ţară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renaşterea europeană, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. După 58 de ani de activitate neîntreruptă, instituţia publică de concerte de importanţă naţională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, îşi continuă parcursul său de diplomaţie culturală, fiind unul dintre cele mai longevive şi apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Naţional Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, iniţiat de maestrul Ion Marin, care reuneşte în prezent peste 1.680 de coruri şi peste 60.000 de copii din ţară şi diaspora.

About Post Author

Lasă un răspuns