Mai mult de 150 de profesionişti din sectorul cultural (oameni de teatru şi film, artişti şi galerişti, muzicieni, scriitori, arhitecţi, coregrafi şi manageri culturali) au transmis vineri, de Ziua Culturii Naţionale, o scrisoare preşedintelui Klaud Iohannis şi prim-ministrului Florin Cîţu în care cer ca ministrul Culturii să îşi ceară public scuze pentru că a manipulat intenţionat opinia publică şi ca în fruntea ministerului să fie numiţi „oameni competenţi, care nu îi dispreţuiesc pe cei care lucrează în domeniu şi care pricep problemele cu care aceştia se confruntă”.

Între semnatarii scrisorii şi iniţiatorii petiţiei online se numără cineaştii Florin Iepan, Andrei Ujică, Alexandru Solomon, Mona Nicoară, Monica Lăzurean-Gorgan, Andrei Dăscălescu, scriitorul Alex Tocilescu şi actorii Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ.

„De la începutul pandemiei, Ministerul Culturii nu a reuşit să pună în practică o politică de sprijinire a culturii şi a industriilor creative. Nu s-a făcut nimic substanţial în sprijinul lucrătorilor, creatorilor şi a companiilor din domeniu.

Mii de oameni îşi văd ameninţate ocupaţia, teatrele, galeriile şi trupele independente sunt în pericol existenţial, festivalurile de toate genurile sunt anulate, la Centrul Naţional al Cinematografiei nu s-a mai organizat niciun concurs de proiecte, producţia de film s-a prăbuşit, iar cinematografele sunt în pragul falimentului.

Ce face Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, în acest context? Mai întâi, încearcă să-l discrediteze pe regizorul Alexander Nanau care – pe 12 ianuarie – a tras un semnal de alarmă, refuzând să primească o distincţie oferită de preşedintele României, Klaus Iohannis. Ministrul scoate din raft dosarele cu finanţările obţinute de filmul domnului Nanau începând cu anul 2016, ca şi cum ar fi vorba de sume acordate prin graţia domnului Gheorghiu, iar petentul şi-ar fi pierdut astfel dreptul de a protesta. Atacă un om care contribuie la prestigiul internaţional al culturii române şi implicit al României, dar evită fondul problemei… Apoi înşiră o listă de fonduri alocate culturii în 2020, dintre care majoritatea funcţionează chinuit de ani de zile, ca şi cum ar fi vorba de formule de sprijin pe care Ministerul le-a creat în contextul pandemiei.

A doua zi, pe 14 ianuarie, domnul ministru continuă să manipuleze opinia publică şi declară că Ministerul Culturii şi-a încheiat misiunea, trimiţând către alte ministere o propunere de ajutor pentru domeniul de care se ocupă. Restul nu mai e treaba dumnealui. Continuă, spunând că nu vrea să preia de la Ministerul Economiei o schemă de ajutor pentru cinematografie, pentru că aceasta l-ar obliga să ia bani de la teatre. Ori schema în cauză se bazează pe un buget propriu deja alocat. E greu de spus cât e vorba de incompetenţă şi în ce măsură este minciună.

Faptul că Ministrul Culturii s-a descalificat total este evident.

Mai grav este că ne confruntăm cu o atitudine care compromite nu doar credibilitatea celor care gestionează destinele unui întreg sector care aduce beneficii importante, inclusiv financiare, statului român, dar şi credibilitatea celor care ne guvernează în ansamblu.

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, nu ne dorim medalii şi festivităţi. Ne dorim, în schimb, în fruntea Ministerului Culturii oameni competenţi, care nu îi dispreţuiesc pe cei care lucrează în domeniu şi care pricep problemele cu care aceştia se confruntă.

Aşteptăm o reacţie publică din partea Preşedinţiei şi a Guvernului României în ceea ce priveşte importanţa pe care o acordă culturii şi o strategie coerentă, funcţională de salvare a domeniului cultural în perioada de criză pe care o traversăm.

Dar, în primul rând, cerem ca ministrul Culturii să îşi ceară public scuze pentru că a manipulat intenţionat opinia publică, din poziţia de ministru al unui stat european. Nu putem accepta să fim reprezentaţi de un om politic care compromite misiunea Ministerului Culturii şi mecanismele sale”.

About Post Author

Lasă un răspuns