Lucrări de Beethoven şi Berlioz, în programul online al Filarmonicii „George Enescu”

 

„Eroica”, de Ludwig van Beethoven, şi Simfonia „Harold în Italia”, de Hector Berlioz, fac parte din programul unui concert susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Gabriel Bebeşelea, prezentat online joi, de la ora 19.00.

Înregistrarea concertului din 22 februarie 2019 va putea fi ascultată pe site-ul Filarmonicii „George Enescu“, fge.org.ro, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale instituţiei.

Programul este alcătuit din Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 3, în mi bemol major, op. 55, Eroica, şi Hector Berlioz – Simfonia Harold în Italia. Solist violă este  Răzvan Popovici.

Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca. A stat la pupitrul unor importante orchestre ale lumii: Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Konzerthausorchester Berlin, Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă şi Singapore Symphony Orchestra.

În România, dirijează constant orchestre precum Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Filarmonica de Stat Sibiu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeşelea a înregistrat în premieră mondială „Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre” şi oratoriul „Strigoii”, de George Enescu.

Bebeşelea a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit dirijor principal al Operei Române din Cluj-Napoca. În afara României, a dirijat producţii ale operelor „Il viaggio à Reims” la Festivalul de Opera „Rossini” din Pesaro 2016 şi „Mireasa ţarului” de Rimsky-Korsakov la Opera Perm 2017.

În 2011, a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva dintre cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre. Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.

About Post Author

Lasă un răspuns