Camera DeputaÅ£ilor a aprobat tacit un proiect de modificare a Legii EducaÅ£iei prin care centrele universitare de stat nu vor mai înmatricula studenÅ£i pe locuri cu taxă.

""Sursa: Arhiva EVZ

Pentru ca legea să se aplice, mai trebuie să primească votul Senatului şi apoi să fie promulgată de Preşedinţie.

IniÅ£iatorii acestui proiect, care, în opinia rectorilor de la instituÅ£iile de stat ar aduce în faliment învăţământul superior public, sunt deputatul Cătălin Croitoru ÅŸi senatorul Petru Filip.

Proiectul a fost depus în Camera DeputaÅ£ilor în 9 mai, iar până pe 15 iunie a primit avizele comisiilor de specialitate. "Nu au introdus acest proiect pe ordinea de zi, pentru că. probabil, au considerat că nu este important. Dar aÅŸa s-a ajuns să fie aprobat în mod tacit de Camera DeputaÅ£ilor", ne-a declarat Gheorghe RoÅŸca, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din BucureÅŸti.
"Prostituţie universitară"

Rectorul de la ASE critică dur acest proiect. "Dacă va trece ÅŸi de Senat, intrăm în prostituÅ£ie universitară, pentru că în acest moment universităţile particulare nu sunt la fel de valoroase ca cele de la stat. Probabil sunt alte interese", a fost declaraÅ£ia lui Gheorghe RoÅŸca.

În schimb, unul dintre iniÅ£iatori consideră că doar aÅŸa se poate face reformă în mediul universitar. "Universităţile de stat primesc finanÅ£are publică de 1.200 de euro, în medie, pentru fiecare student de la buget. În schimb, pentru un student de la taxă iau 500 de euro. Asta înseamnă că iau din banii de la stat pentru a susÅ£ine studenÅ£ii cu taxă. Ei sunt privaÅ£i pe banii statului", a explicat Cătălin Croitoru.

Faptul că iniţiatorii legi sunt salariaţi ai unor universităţi particulare, naşte şi o serie de suspiciuni privind interesele din spatele proiectului. Cătălin Croitoru este lector universitar la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir" Bucureşti.

La rândul său, Petru Filip încasează bani de la Universitatea Agora din Oradea ÅŸi de la Universitatea “Dimitrie Cantemir".

"Putem să prefacem că totul este în ordine"

"Ar trebui să-mi fie ruÅŸine că lucrez la privat? Asta este o mentalitate comunistă. Pentru că vin din privat, ÅŸtiu care sunt problemele. Dacă vrem un învăţământ universitar particular de calitate trebuie schimbat actualul sistem. Dacă vrem să păstrăm salariile imense din facultăţile de stat ale rectorilor, putem să ne prefacem că totul este în ordine", a mai declarat Croitoru.

About Post Author

Lasă un răspuns