Liderii Uniunii Europene ÅŸi-au reafirmat, aseară, angajamentul de a ajuta Grecia să iasă din criza datoriilor, pentru a menÅ£ine stabilitatea financiară a Uniunii. PreÅŸedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că există o voinţă reală a statelor membre de a face tot ceea ce este necesar în acest sens.

""Sursa: Reuters

Declaraţiile lui Jose Manuel Barroso sale au fost făcute la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles, transmite BBC.

Parlamentul grec trebuie să aprobe un pachet de măsuri de austeritate, prin care să strângă 28 de miliarde de euro la buget, în următorii cinci ani, pentru ca Å£ara să primească ajutorul extern extrem de necesar. Dacă aceste măsuri vor fi adoptate, Grecia va primi următoarea tranşă de 12 miliarde de euro, din împrumutul de 110 miliarde, aprobat anul trecut, din partea UE ÅŸi FMI.

Nu există alternativă

PreÅŸedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a spus, aseară, că UE va încerca să faciliteze accesul Greciei la fondurile de dezvoltare ale Uniunii, pentru a ajuta economia elenă. Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a cerut, ieri, autorităţilor de la Atena să-ÅŸi îndeplinească promisiunile asumate în acordul semnat anul trecut. "Toate condiÅ£iile trebuie îndeplinite", a spus Juhnker, care este ÅŸi ÅŸeful miniÅŸtrilor de finanÅ£e din zona euro. "Nu trebuie să se înÅ£eleagă că ar exista un plan B. Dacă Grecia face ceea ce trebuie să facă, noi vom face ce aavem de făcut", a precizat oficialul european.

Premierul grec Georgfios Papandreou a arătat că guvernul său este angajat să promoveze noile măsuri de austeritate, care sunt extrem de nepopulare în rândul grecilor, sindicatele anunÅ£ând deja o grevă generală de 48 de ore săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns