SuferinÅ£ele leului pot dura câteva luni deoarece situaÅ£ia din statul elen, care destabilizează acum cursul, este gravă ÅŸi nu poate fi rezolvată rapid.

Moneda naÅ£ională a crescut pentru prima oară ieri în raport cu principalele valute, după ce scăzuse continuu timp de circa zece zile. În ciuda revenirii uÅŸoare, am putea avea de-a face cu episoade de scădere a monedei naÅ£ionale întreaga vară, deoarece Grecia, Å£ara care destabilizează acum pieÅ£ele financiare ÅŸi de a cărei soartă depinde cea a întregii zone euro, are probleme mari, care nu pot fi rezolvate peste noapte."În prezent, leul are de suferit din cauza efectului de contagiune venit din partea Greciei, care este al doilea mare jucător din sistemul bancar local", a declarat, pentru EVZ, Narcis Noaghe, dealerul ÅŸef al BCR.

Chiar dacă Grecia reuÅŸeÅŸte să adopte planul de austeritate, criza sa este prea adâncă pentru a avea o rezolvare atât de simplă, spune profesorul de economie Daniel Dăianu. Deficitul public al statului elen este grevat de sarcina datoriei publice covârÅŸitoare.

Problemele din statul elen

Altfel spus, din veniturile care se acumulează acum la bugetul de stat, Grecia trebuie să plătească atât cheltuielile curente, cât ÅŸi dobânzile ÅŸi ratele împrumuturilor care au format datoria statului elen ÅŸi care reprezintă o pondere covârÅŸitoare din totalul cheltuielilor.

În prezent, se vorbeÅŸte despre eliberarea pentru Grecia a noii tranÅŸe de împrumut din ajutorul de 110 miliarde de euro, contractat anul trecut. Însă aceasta ar fi doar o rezolvare parÅ£ială a problemei pentru statul cu o datorie publică de sute de miliarde de euro. SoluÅ£ia? Grecia are nevoie de o reducere a datoriei cu circa 50%.

Cine ar putea face acest exerciÅ£iu? În opinia lui Daniel Dăianu, nu creditorii privaÅ£i, ci cei publici. Tot ei ar trebui să preia cea mai mare parte din datoria Greciei. Dacă investitorii privaÅ£i ar fi obligaÅ£i să-ÅŸi menÅ£ină creditele către statul elen, care vor putea fi foarte greu onorate, atunci aceÅŸtia ar deveni foarte neîncrezători să acorde noi împrumuturi, ceea ce ar duce la destabilizarea pieÅ£elor financiare.

"Europenii ar trebui să implementeze încă de pe acum mecanismul european pentru stabilitate, pe care îl pregătesc pentru 2013. Acesta ar trebui să investească masiv în bonduri greceÅŸti, preluând din sarcina sectorului privat", spune Dăianu.

Cum sunt influenţate ratele la bancă

AÅŸa se face că leul va rămâne "în corzi" încă două – trei luni de acum încolo, consideră Daniel Dăianu. Însă, exceptând contextul actual, sentimentul general al pieÅ£ei este unul pozitiv în raport cu leul, spune Noaghe.

Scăderea monedei naÅ£ionale, suprapusă peste creÅŸterea indicelui Euribor, în funcÅ£ie de care se calculează dobânda variabilă a creditelor în euro, cresc ratele datornicilor în moneda europeană. Pentru a atrage totuÅŸi clienÅ£i în această perioadă, băncile reduc costurile creditelor, ceea ce compensează creÅŸterile generate de curs ÅŸi Euribor.

"Leul suferă din cauza efectului de contagiune care vine din partea Greciei, al doilea mare jucător bancar local".
NARCIS NOAGHE, dealer ÅŸef BCR

About Post Author

Lasă un răspuns