Văduva, fiica cea mare ÅŸi câÅ£iva prieteni ai celui care a fost Ernesto "Che" Guevara au prezentat marÅ£i cu ocazia împlinirii a 83 de ani de la naÅŸterea acestuia jurnalul de luptă pe care revoluÅ£ionarul sud-american l-a Å£inut în munÅ£ii Sierra Maestra, înainte de RevoluÅ£ia cubaneză din 1959.

""

Jurnalul de luptă a lui Che Guevara, publicat la Havana (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Volumul ce nu a fost niciodată publicat, intitulat "Diary of a Combatant", începe cu sosirea în Cuba a iahtului Granma, pe 2 decembrie 1956, având la bord 82 de revoluÅ£ionari, ÅŸi se încheie cu bătălia decisivă de la Santa Clara, o localitate aflată de 280 de kilometri de Havana, la sfârÅŸitul anului 1958.

Cartea a fost publicată de editura australiană Ocean Press/Ocean Sur ÅŸi a fost pregătită în colaborare cu Centrul de Studii Che Guevara, a cărui activitate este coordonată de văduva revoluÅ£ionarului, Aleida March.

"Îl publicăm pe Che prin vorbele lui Che. Toate cărÅ£ile pe care le-am publicat până acum au la bază documentele lui Che, deci nimic nu este deformat", a declarat Aleida March, în vârstă de 75 de ani, însoÅ£ită la eveniment de fiica ei, Aleida Guevara, în vârstă de 50 de ani.

Centrul de Studii Che Guevara va publica în luna decembrie "gândirea filosofică", o culegere de texte scrise timp de 17 ani de fostul luptător de gherilă pentru a alcătui un dicÅ£ionar filosofic.

Până în zilele noastre, cel mai cunoscut jurnal al lui Che este acela în care el povesteÅŸte campania din Bolivia, Å£ara în care a fost executat pe 9 octombrie 1967, de un militar bolivian, la o zi după ce a fost arestat.

Născut la Rosario, în Argentina, pe 14 iunie 1928, Che Guevara l-a cunoscut pe Fidel Castro în Mexic, în 1956, ÅŸi a făcut parte din echipajul iahtului Granma, plecat din Mexic spre Cuba, pentru a declanÅŸa o revoluÅ£ie.

Che a fost primul din acel grup ce a fost promovat la rangul de comandant de Fidel Castro, iar apoi a ocupat în guvernul acestuia posturile de ministru al Industriei ÅŸi preÅŸedinte al Băncii NaÅ£ionale.

În 1960, Che Guevara a publicat un manual, "Războiul de gherilă", iar în 1963, "Pasaje ale războiului revoluÅ£ionar", un volum despre experienÅ£a lui din munÅ£ii Sierra Maestra.

În 1965, el a părăsit Cuba pentru a locui pentru o vreme în Congoul belgian, iar apoi a revenit în Cuba, înainte de a pleca în Bolivia. Che Guevara a fost înmormântat în Cuba.

sursa: mediafax


Lasă un răspuns