Jurnaliştii americani susţin că au descoperit reţeta Coca Cola. Ziariştii de la emisiunea de radio "This American Life" spun că au descoperit formula secretă, după ce au dat peste o fotografie publicată într-un ziar de acum trei decenii, respectiv în ediţia din 8 februarie 1979 a Atlanta Journal-Constitution, unde apărea un bărbat care ţinea în mână o carte deschisă. Volumul era deschis în dreptul "reţetei Coca Cola".

Textul din respectiva carte fotografiată ar fi conţinut reţeta secretă a farmacistului John Pemberton, cel care a inventat băutura în 1886. Formula se referea la aşa-numitul ingredient secret al Coca Cola, denumit "Merchandise 7X". Ingredientul-minune nu înseamnă mai mult de 1% din conţinutul băuturii, dar este considerat esenţial pentru a-i oferi gustul.

REŢETA COCA-COLA, potrivit dezvăluirii de pe site-ul thisamericanlife.org:

Extract fluid de coca – 3 drame (un dram = 3,888 grame)

Acid citric – 3 uncii (o uncie = 28,34 grame)

Cafeină – 1 uncie (28,34 grame)

Zahăr – 30 (din textul care apărea în fotografie nu s-a putut descifra cantitatea exactă în grame sau în altă unitate de măsură)

Apă 2,5 gloane – un galon (3,34 litri)

Suc de lămâie – 2 pinte (o pintă = 0,47 litri în SUA)

Vanilie 1 – uncie (28,34 grame)

Caramel – 1,5 uncii sau mai mult (pe post de colorant)

Arome 7X – se folosesc 2 uncii de arome la 5 galoane de sirop, după următoarea formulă: alcool (8 uncii), ulei de portocale (20 picături), ulei de lămâie (30 picături), ulei de nucşoară (10 picături), coriandru (5 picături), antranilat de metil (10 picături) şi scorţişoară (10 picături).

 

FOTO: Daily Mail Farmacia lui John Pemberton, locul unde a fost inventată formula secretă

Câţi oameni ştiu formula

Reprezentanţii companiei de băuturi răcoritoare au declarat atunci când a fost făcută publică această reţetă, că formula dată publicităţii de jurnaliştii de la "This American Life" nu este cea reală. "Multă lume, inclusiv "This American Life" a încercat să pună mâna pe formula noastră secretă. Nu au avut succes pentru că numai una este reţeta adevărată", susţine Kerry Tressler, purtătoare de cuvânt al Coca Cola, citată de Reuters.

Aceasta a precizat că reţeta Coca Cola este cel mai bine păzit secret al companiei şi că nu o vor da publicităţii. "Este una dintre cele mai valoroase mărci din lume, oamenii sunt foarte interesaţi de ea", a mai declarat Kerry Tresler pentru LA Times, amuzată de faptul că mulţi dintre jurnalişti au presupus că reţeta a fost dezvăluită şi s-au aşteptat la o capitulare din partea companie sau la o confirmare a "adevăratei" reţete.

Potrivit LA Times, purtătoarea de cuvânt a companiei a confirmat totuşi că formula, scrisă pe hârtie, este ţinută într-un seif de bancă. În ceea ce priveşte zvonurile potrivit cărora ea ar fi ştiută de doi oameni din companie ea a răspuns: "Nu putem confirma numărul oamenilor care ştiu formula, însă sunt foarte puţini".

 

Sursa: gandul.info

Lasă un răspuns