La 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist, festivalul „Les films de Cannes a Bucarest” vine în întâmpinarea publicului cu o rememorare a momentului istoric prin obiectivul camerei de filmat. Două dintre cele mai importante filme care au în prim plan acest eveniment au fost prezentate joi seara, în deschiderea festivalului.

Două filme dedicate Revoluției din 1989 au fost prezentate din nou publicului român, la evenimentul „România. 30 de ani mai târziu”, care a dat startul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

„De Craciun ne-am luat rația de liberate” de Cătălina Fernoagă şi Cornel Mihalache surprinde starea de spirit din zilele imediat următoare Revoluției. Filmul a primit premiul Opera Prima al Uniunii Cineaştilor din România si marele premiu la Festivalul Internaţional de scurtmetraj de la Tampere.

„Videograme dintr-o revoluție” de Andrei Ujică și Harun Farocki este o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul Revoluției, despre care mulți tineri care nu se născuseră la vremea aceea au vrut să afle mai multe.

Până pe 27 octombrie, când se încheie festivalul, vor fi proiecții de film la Cinema Elvira Popesco, la cinemateca Union, Cinema Pro, Institutul Cervantes și  Muzeul Ţăranului Român.

About Post Author

Lasă un răspuns