Cea de-a 32-a ediţie a competiţiei Institutului American de Film (AF) începe joi la Los Angeles (California), cu o puternică savoare „latino”, datorită unor filmele prezente în competiţie precum ‘Roma’, de Alfonso Cuarón, şi ‘Todos lo saben’, cu Javier Bardem şi Penélope Cruz ca protagonişti, relatează EFE.

 

Mexic va fi prezent cu filmele ‘Nuestro Tiempo’, de Carlos Reygadas, şi ‘La camarista’, de Lila Avilés. Vor fi proiectate şi filme din Chile (‘Tarde para morir joven’) şi Brazilia (‘Temporada), alături de scurtmetraje din Columbia, Spania şi Mexic.

Scurtmetrajul spaniol ‘Matria’, de Alvaro Gago, a fost recompensat anul acesta cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Sundance, cea mai importantă întâlnire a filmelor independente din SUA.

Competiţia se deschide joi cu proiecţia în premieră mondială a filmului ‘On the Basis of Sex’, de Mimi Leder, o dramă axată asupra vieţii tinerei avocate Ruth Bader Ginsburg, înainte de a deveni judecătoare la Curtea Supremă unde a deţinut această funcţie timp de 25 de ani.

Ginsburg, o celebră militantă pentru drepturile civile în SUA, a devenit în 1993 cea de-a doua femeie care a ocupat acest post la propunerea preşedintelui de atunci Bill Clinton. Distribuţia filmului este formată din Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux, Jack Reynor şi Cailee Spaeny.

‘AFI a fost creat pentru a celebra excelenţa în artă şi transmiterea sa viitoarelor generaţii’, notează într-un comunicat Bob Gazzale, preşedintele competiţiei. ‘Acest film face parte din istoria esenţială a timpurilor noastre’, a precizat el.

În cadrul AFI va putea fi vizionat în premieră mondială şi filmul ‘Bird Box’, cu Sandra Bullock, şi fragmente din mult aşteptatele lungmetraje ‘The Ballad of Buster Scruggs’, al fraţilor Coen; ‘Green Book’, de Peter Farrelly, şi ‘Widows’, de Steve McQueen.

Competiţia AFI, care se va încheia pe 15 noiembrie, se va desfăşura în sălile Teatrului Chinezesc, Teatrului Egiptean şi la hotelul Hollywood Roosevelt.

About Post Author

Lasă un răspuns