Incendiu în Grecia, în apropiere de Atena. Zeci de familii au fost obligate să își părăsească locuințele, iar voluntarii s-au alăturat echipajelor de pompieri care încearcă să stingă focul. Coloana de fum a ajuns deasupra Atenei înnegrind cerul capitalei.

 Cel puţin 24 de persoane au decedat în incendiile necontrolate de vegetaţie care au devastat luni împrejurimile Atenei, a informat postul naţional de radio ERT citând serviciile de intervenţie de urgenţă şi surse din cadrul spitalelor locale. Peste 150 de persoane au fost rănite, multe dintre acestea fiind în stare critică, precizează agenţia DPA.

Peste 150 de persoane au fost rănite, multe dintre acestea fiind în stare critică, precizează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă şi turişti au intervenit cu ambarcaţiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje şi zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor, a relatat ERT.

Două incendii majore de pădure se propagă necontrolat pe ambele laturi ale capitalei Greciei, mistuid case și determinându-i pe locuitori să fugă din calea flăcărilor.

Totodată, cerul deasupra Atenei a căpătat o culoare portocalie din cauza fumului dens, notează abc.net.au.

Incendiul din satul Mati, aflat la 29 de kilometri de Atena, a fost, de departe, cel mai violent incendiu din Grecia de când flăcările au devastat sudul peninsulei Peloponez și au ucis zeci de oameni în august 2007.

„Mati nici măcar nu mai există ca localitate’, a declarat o femeie pentru postul grec de televiziune Skai TV.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, a afirmat, încadrul unei intervenții televizate, că cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața, iar 88 de adulți și 16 copii au fost răniți. Una dintre cele mai tinere victime este un copil de 6 luni, care a murit din cauza intoxicării cu fum.

Paza de Coastă a Greciei încearcă să dea de urma a zece persoane, care ar fi plecat cu o ambarcațiune din zona afectată de incendii. Cele zece persoane, care ar fi turiști străini, sunt date acum dispărute.

Un elicopter al Pazei de Coastă și o ambarcațiune încearcă să dea urma lor, în largul orașului Rafina, aflat la nord-est de capitala Atena.

Anterior, oficialii au anunțat că cel puțin șase persoane au fost rănite în urma incendiilor de vegetație din Grecia.

Atena a cerut ajutor din partea Uniunii Europene pentru a face față incendiilor, după ce numeroase case au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să plece din locuințe.


Peste 70 de pompieri, dotaţi cu 30 de autospeciale şi cinci elicoptere, cărora li s-au alăturat rezidenţi înarmaţi cu furtunuri, se luptau să stingă incendiul declanşat în apropiere de Kineta, la circa 54 de kilometri vest de oraş. Norul gros de fum negru plana deasupra colinei Acropole şi templului Partenon luni după-amiaza, scrie Agerpres

Incendiul de vegetație a fost intensificat de rafalele puternice de vânt și a cuprins suprafeţe extinse de păduri de pin, iar televiziunile au prezentat imagini cu grădini în flăcări.

Incendiul a izbucnit într-o ravenă aflată în munţii din vecinătatea oraşului Kineta, o staţiune populară printre locuitorii Atenei.

‘Am desfăşurat numeroase echipamente pentru a proteja locuinţele şi, ceea ce este cel mai important, vieţile omeneşti’, a declarat Yannis Kapakis, secretar general în cadrul Ministerului pentru Protecţie Civilă.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia, în timpul verii, iar iarna fără precipitaţii a amplificat condiţiile care favorizează izbucnirea acestora. Zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în 2007, în urma incendiilor care au cuprins peninsula Peloponez.

About Post Author

Lasă un răspuns