MulÅ£i dintre membrii celor trei reÅ£ele prinÅŸi ieri au făcut parte din grupări anihilate anii trecuÅ£i. DeÅŸi sunt judecaÅ£i pentru fraude prin internet, ei au dat o "Å£eapă" de 20 de milioane de dolari. În urma celor 117 percheziÈ›ii de ieri, au fost reÈ›inute 50 de persoane.

"Medicul

Yahturi, maÅŸini de lux, bijuterii, toate la preÅ£uri fără concurenţă le-au oferit infractorii români miilor de americani doritori de chilipiluri. Până să se dumirească, însă, că la mijloc este o mare escrocherie, unii au plătit bani buni pentru niÅŸte iluzii. În doi ani, escrocii virtuali au pus mâna pe vreo 20 de milioane de dolari.

Å¢eparii vechi ÅŸi noi

Timp de aproape zece ore, oamenii legii au făcut, ieri, peste o sută de percheziÅ£ii în căutarea a 90 de membrii ai unor reÅ£ele noi formate, în marea lor majoritate, din infractori cercetaÅ£i în libertate, tot pentru fraude informatice.

Grupările formate din vechii Å£epari online i-au lăsat pe aproape o mie de americani fără 20 de milioane de euro. Din acest motiv, impresionanta desfăşurare de forÅ£e din cele ÅŸapte judeÅ£e ÅŸi din BucureÅŸti a fost atent monitorizată de Biroul Federal de InvestigaÅ£ii (FBI) ÅŸi de Secret Service, cele mai titrate servicii de securitate din America. Acestea au colaborat cu PoliÅ£ia Română ÅŸi cu procurorii de la combaterea crimei organizate (DIICOT).

GrupaÅ£i în nouă oraÅŸe

Până aseară au fost audiate peste o sută de persoane. Anchetatorii au stabilit că este vorba despre trei reÅ£ele, iar membri acestora locuiesc în BucureÅŸti, Craiova, Tîrgu Jiu, TimiÅŸoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Ale­xandria, ReÅŸiÅ£a ÅŸi PiteÅŸti. Începând cu ora ÅŸase dimineaÅ£a, poliÅ£iÅŸtii, procurorii ÅŸi jandarmii "ÅŸi-au dat întâlnire" la 117 dintre domiciliile hackerilor. Au fost luaÅ£i din aÅŸternut ÅŸi, odată cu ei au fost ridicate calculatoarele sau documentele care fac dovada activităţii infracÅ£ionale.

Membrii grupărilor au construit o adevărată reÅ£ea cu ramificaÅ£ii în mai multe ţări, în perioada 2009-2011. Peste 1.000 de cetăţeni străini, în special americani, au fost păcăliÅ£i prin postarea de anunÅ£uri fictive. Americanii erau atraÅŸi de preÅ£urile "extrem de avantajoase" oferite de români.

Ca să îi poată convinge mai uÅŸor, membrii reÅ£elei care acÅ£ionau în America se prezentau cu nume precum "John" sau "Boby" ÅŸi ofereau spre vânzare maÅŸini de lux, yahturi, bijuterii sau ceasuri. Banii erau plătiÅ£i în conturi din străinătate ÅŸi trimiÅŸi, ulterior, în România, prin poÅŸta rapidă.

Infractori cu ÅŸtaif

Numărul mare a celor chemaÅ£i să dea cu subsemnatul a făcut ca verificările să dureze până seara târziu. PoliÅ£iÅŸtii au spus că, la BucureÅŸti, au fost aduse circa 60 de persoane. La Craiova peste 20, iar în Gorj – 22. O parte dintre ei au fost reÅ£inuÅ£i.

Unii dintre cei mai importanÅ£i membri ai reÅ£elelor sunt doi doctori stomatologi. LaurenÅ£iu Adam (foto) are 31 de ani ÅŸi e din ReÅŸiÅ£a. Celălalt, HoraÅ£iu Bălănescu, este un prieten de-al lui din localitatea BumbeÅŸti-Jiu, judeÅ£ul Gorj. "Cel puÅ£in zece dintre cei audiaÅ£i au mai fost cercetaÅ£i, tot pentru înÅŸelăciuni", au precizat surse din rândul anchetatorilor.


ÅžOMERI CU PORSCHE

Românii ÅŸi eBay. O istorie tumultoasă

Primele afaceri ilegale făcute de persoane din România pe eBay au fost descoperite în 2002, odată cu demascarea înÅŸelătoriei cunoscute sub numele de "Romanian Laptop Scam". Infractorii anunÅ£au că vând electronice scumpe, deÅŸi nu deÅ£ineau aceste bunuri. După ce victima achita produsul -prin metode de plată care protejau identitatea vânzătorului – infractorul retrăgea banii ÅŸi nu onora comanda.

Urmând aceasta reÅ£etă, sute de persoane din Drăgăşani – Vâlcea s-au îmbogăţit. Escrocii propuneau oferte prea bune pentru a fi refuzate ÅŸi mizau pe naivitatea clienÅ£ilor. Fostul primar al oraÅŸului, Gheorghe Iordache, povestea cât de naivi erau unii cumpărători.

"Unul anunÅ£a că vinde un MiG, cu un preÅ£ incredibil. Un tip a plătit 2.000 de dolari. Auzeam de oameni care ÅŸi-au luat apartamente în BucureÅŸti, ori în Germania, dar erau ÅŸomeri. AlÅ£ii aveau BMW-uri, Mercedes, Porsche", a spus Iordache, intervievat după ancheta din 2008, care a dus la arestarea mai multor escroci.

Client păgubit cu 300.000 de dolari

Infractorii din Drăgăşani au mizat pe două trucuri. Prima înÅŸelătorie îi viza pe cei care pierduseră un obiect scos la licitaÅ£ie pe eBay. Oferta lor era: ai o nouă ÅŸansă, dar trebuie să participi la o licitaÅ£ie în afara eBay. Astfel, victimele erau convinse să plătească produse pe care nu le-au primit niciodată.

Mai mult, acestea acceptau mijloace de transfer de bani care nu permiteau ca suma să fie recuperată. O altă metodă era spargerea unui cont de pe eBay (de regulă al unui vânzător de încredere) ÅŸi postarea de oferte false. Victima, atrasă de recomandările din profilul vânzătorului, cumpăra de la infractorul care spărsese contul. Cea mai mare pagubă adusă unei singure persoane a fost de 300.000 de dolari.

sursa: evz


About Post Author

Lasă un răspuns